Hírek

2016.11.10. 12:34

Nincs több ilyen nő az országban!

Miért nőgyógyászat? Mert ez a legszebb hivatás. Végig gondozni egy terhességet, amiből megszületik egy kisbaba, vajúdásnál időben észrevenni, hogy lépni kell, ez a világ legcsodálatosabb dolga!

Kovács Erika

Mindennap van sikerélmény, érvel hivatása mellett Szigeti Zsanett, a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus osztályvezető főorvosa, aki egyedüli nő az országban ilyen kórházi osztály élén.

-Az élet nagy érték! A legfontosabb mindenki számára.

Az már rajtunk áll, hogyan éljük. Alkalmazkodni mindig tudni kell, valamihez vagy valakihez, nem igaz? – mondja jókedvvel a fiatal osztályvezető főorvos. Szigeti Zsanett állítja, egy nő bármit kibír és bármire képes! Például: már rég lemondott a gyerekvállalásról és egyszer csak terhes lesz. -Hogy egy terhességet kibír egy szervezet, egy magzatot elvisel, erre csak egy női szervezet képes. Műtétekből is pillanatok alatt felépülnek a nők, és terhesség után hat héttel ugyan olyan lesz a szervezet, mint előtte, a méh is visszanyeri eredeti formáját, avat be hivatásába.

-Soha nem éreztem klinikai pályafutásom során, hogy a női mivoltom miatt bármilyen megkülönböztetésben lett volna részem, mondja a PhD fokozattal is rendelkező főorvos, szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus. Hozzáfűzi, soha nem értettem a megjegyzést sem, hogy nő létemre ezt a pályát választottam. Mások soknak tartják, én nem tartom annak, szögezi le.

Beszél arról is, hogy genetikusként mennyire nagyon fontosnak tartja a terhesség alatti genetikai szűrővizsgálatokat. Célja, hogy a veszprémi kórházban is elérhető legyen.

-Az élet 90 százalék genetika, ami meghatározza az ember életét és egészségét. Még lehet, hogy több is. Nem biztos, hogy ezt számokban ki lehet fejezni, fogalmaz, hozzátéve, az epigenetika a környezet hatását, az onkogenetika pedig azt vizsgálja, hogy génszinten hogyan alakul ki a betegség.

Szigeti Zsanett főorvos: az nem volt soha kérdés, hogy külföldre mennék

Fotó: Családi

Felidézi, egészségügyi szakközépiskolába Esztergomban járt, majd az akkori nevén Semmelweis Orvostudományi Egyetemre (SOTE) felvételizett, pszichiáter szeretett volna lenni. Érdekelte, hogy az ember lelke miért „romlik el” és ezen hogyan lehet változtatni, segíteni? Úgy mondja, sok ember szorong, és olyan lelki terheket cipel, ami kihat az egészségére, a családjára, hétköznapjaira, gyerekeire, végső soron az egész életére. Tudományos Diákköri munkába is belefogott az egyetem pszichiátriai klinikáján, de azt látta, sokszor segíteni nem lehet. -Éreztem, nem biztos, hogy a pszichiátriai szélmalomharchoz, a menthetetlen helyeztek feldolgozásához elég erős vagyok. Ez ötödéves koromban kiderült, akkor választottam a szülészetet- nőgyógyászatot, utal az előzményekre.

Miért nőgyógyászat? A szakma szépsége tetszett meg, hogy tele van sikerélménnyel, válaszolja. Minden nap van sikerélmény, igaz, nagy a felelősség is. Nagyon szép ez a hivatás, szerencsésnek érzem magam, hogy ezt csinálhatom! –árulja el.

Elmondja, édesapja még nem volt harminc éves, amikor egy munkahelyi balesetben meghalt Ajkán, ahol a főorvos született és gyermekkora egy részét töltötte. Édesapja halálakor hat éves volt. Kiemeli, ilyen helyzetben hamar megtanul az ember önálló lenni, előre gondolkodni és felkészülni a legrosszabbra is. Édesanyámmal és húgommal ott maradtunk hárman, és elköltöztünk édesanyám szüleihez Dorogra.

A kérdésre, hogy a Semmelweis Egyetem I. számú Női Klinikájáról miért pályázta meg a veszprémi kórház osztályvezetői állását, elmondja, kihívásnak tekintette, emiatt pályázta meg, örült, amikor elnyerte. Másfelől, mivel vidéken nőtt fel, azt szerette volna, hogy a gyerekei is vidéki környezetben nőjenek fel.

Vallja, a család, a gyerekek kiegyensúlyozottabbak egy vidéki, nyugodtabb környezetben, itt még a napba az is belefér, hogy ovi és iskola után biciklizünk egyet, illetve gyalog valójában minden elérhető, ami Budapesten elképzelhetetlen volt. Ott menedzselni két gyereket délutáni programjaikkal együtt munka mellett, képtelenség!- fogalmaz. Az külön ajándék, hogy közel a Balaton, tele látnivalókkal, kirándulási-, és kerékpározási lehetőségekkel, amiket az egész család nagyon kedvel. -A fővárosi pezsgés, lüktetés hiányzik, mert itt este hatkor gyakran úgy érzem, hogy egyedüliként vagyok talpon a városban, ott az embereknek igényük van a másik társaságára, nem zárkóznak be, közli.

Arról, hogy mi a titka a kiegyensúlyozottságnak, elégedettségnek, vidámságnak és boldogságnak, ami sugárzik róla, úgy mondja, ő nemcsak annak örül, hogy van két szép egészsége gyermeke, és az is nagyon jó, ha látja, amikor egy beteg elégedett. –Én annak is örülök, amikor nagyon hideg van, esik a hó, befagy a Balaton, jönnek az ünnepek, és örülök annak is, ha forróság van! Másfelől, fontos, hogy az embernek legyenek céljai, mert aki nem boldog a bőrében, abban az is közrejátszhat, hogy nincs tisztában a képességeivel, lehetőségeivel.

Alapvetőnek tekinti, hogy az ember bármit dolgozzon, azt maximálisan tegye, törekedjen a tökéletességre, mert akkor lesz csak elégedett! A kérdésre, hogy mi az, ami leginkább kiborítja, azonnal kijelenti, a lustaság, a szakmai elégtelenség és az emberi irigység.

A főorvos életében nagyon fontos a családi háttér, férje nem orvos és sokat segít. A hétvégi programokat is ő szervezi. --Amúgy öt órát alszom, csak éjszaka jut idő olvasásra.

Az nem volt soha kérdés, hogy külföldre mennék. Ott mindenki idegen marad. Másrészt nem szeretnék egy idegen országban mindent elölről kezdeni, szögezi le Szigeti Zsanett főorvos.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!