Hírek

2017.06.07. 18:20

Pásztorkutyák hétvégéje a salföldi majorban - Terelőbajnokság rackákkal

SALFÖLD A pünkösdi hétvégén rendezték meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Salföld Majorban a Skobrák Ferenc Emlékversenyt, melynek során a vendégek a XX. Magyar Országos Terelő Bajnokság minősítő fordulóját, terelési képességvizsgát, valamint a pásztorkutyák munkaversenyét láthatták.

Leitner Vera

A kétnapos esemény félezer látogatót vonzott. A versenyen a magyar pásztorkutyák a major rackáit terelték, s az öt pásztorkutyafajta közül a komondor, a pumi és a mudi fajták klubkiállítását is megtekinthették az érdeklődők.

Bemutató Salföldön. A jó ösztönű pásztorkutya egyben tartja az állatokat Fotó: Nagy Lajos

- A szombati versenyre tizenegy kutyát neveztek be, mód nyílt egy terelési képességvizsgára is, melynek során azok a pásztorkutyák ismerkedhettek meg egy nyájjal, akik korábban soha nem láttak még birkát. Ez egy érdekes mozzanat, hiszen ennek során derül ki, hogy a kutya milyen ösztönökkel rendelkezik, lehet-e ezekre építeni, megtanítható-e a terelésre - mondta el a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület elnöke, Keve Gábor, aki elmondta, vasárnap szintén lehetőség nyílt a terelési képességvizsgára. - Nem tudni, mi váltja ki az ösztönt a kutyákból, sokszor egy kiugró juh, az állatok szaga vagy a nyáj együttes mozgása, de ha ez bekövetkezik, onnantól a jó ösztönű pásztorkutya egyben tartja az állatokat.

Az eseményt 15 éve rendezik meg a majorban, s harmadik éve viseli az egyesület egykori elnöke, Skobrák Ferenc nevét. Az emlékversenyt idén Kiss Gábor nyerte Nudli nevű mudi szukájával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!