Hírek

2013.08.21. 15:36

Tehetséggondozó tábor az egyetem műszaki informatikai karán

Az országos hatókörű Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola kiváló középiskolás diákjai és a kar szakjaira magas pontszámmal felvett elsőévesek számára szervezett nyári szakmai tábort a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara.

Balla Emőke

A kar 2001-ben azzal a céllal alapította az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolát, hogy a matematikai és a műszaki pályára készülő középiskolás diákok tehetségének kibontakoztatását elősegítse. A veszprémi és szolnoki központtal rendelkező képzés az ország minden tájáról vonzza a matematika iránt érdeklődőket, a 2012/2013-as tanévben több mint 280 diák vett részt a foglalkozásokon.

A nyári szakmai táborba az ország minden tájáról - Nagykanizsától Békéscsabáig, valamint a határon túlról, Zentáról - érkeztek diákok, akik érdekes előadásokon és gyakorlati foglalkozásokon vehettek részt, megismerhették a kar fő kutatási területeit.

A résztvevők közül hatan kezdik meg szeptemberben tanulmányaikat a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán, nyolcan a kar által működtetett Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola természettudományok és informatika iránt érdeklődő diákjai. Az elsőévesek számára magas felvételi pontszámuk garantálta a bejutást, a kar felvételi eredményei alapján az országos rangsorok élén foglal helyet.

Az egyetemi tehetséggondozó táborban dr. Tuza Zsolt professzor tartott előadást a diákoknak (Fotó: Pannon Egyetem)

A táborban a diákok szakmai előadásokat hallgathattak és érdekfeszítő feladatokat oldhattak meg a 3D grafika és a játékfejlesztés területéről, megismerkedhettek az algoritmus-elmélettel és a Turing-gépekkel, a szenzorok lokalizációjával és a GPS működésével, valamint bepillantást nyerhettek a zene és az informatika kapcsolatába. A szakmai programot csapatverseny színesítette, amelynek keretében a diákok az új ismeretek elsajátítását segítő feladatokat is megoldottak.

Az egyhetes programon a résztvevők kirándulásokon és egyéb közösségépítő szórakoztató programokon megismerhették Veszprém és környéke szépségeit, valamint az egyetemi életet és annak színtereit.

A hetedik Közép-európai matematikai olimpia résztvevői ma érkeznek Veszprémbe; a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara augusztus 22. és 28. között szervezi meg a programot, ahol tíz ország középiskolás csapatai vesznek részt. Az egyéni verseny augusztus 24 én, szombaton, a csapatverseny vasárnap, az eredményhirdetés augusztus 27 én, kedden este lesz az egyetemen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!