Hírek

2017.07.23. 20:35

Nyáron is várják az óvodásokat

Veszprémben a hat óvodai körzetben eltérő időpontokban tartanak nyári szünetet június közepétől augusztus végéig.

Marton Attila

A megyeszékhelyen minden intézménynek megvan a helyettesítője, ahova a szünet idején a szülők vihetik a gyerekeket. A városban egész nyáron megoldott az óvodások elhelyezése szükség esetén. A bezárások alatt takarítják az intézményeket és több óvodában végeznek kisebb-nagyobb felújításokat is. Hétfőtől öt hétre bezár a Veszprémi Egry Úti Óvoda (képünk ott készült), a szünet alatt a Nárcisz Tagóvoda helyettesíti, mondta Szafner Ágnes intézményvezető. Tapasztalatuk szerint egyre több szülő viszi a szünet idejére a helyettesítő óvodába gyermekét.

Hétfőtől öt hétre bezár a Veszprémi Egry Úti Óvoda, a szünet alatt a Nárcisz Tagóvoda helyettesíti
Fotó: Nagy Lajos

- Veszprémben a korábbi években csak egy-két család döntött úgy, hogy a nyári szünet idejére helyettesítő óvodába viszi gyermekét, idén már tizenkét szülő részéről érkezett olyan igény, hogy a helyettesítő óvodába vinnék a gyermeket - fogalmazott Szafner Ágnes. Ez az intézmény létszámához - az óvodába közel 250 gyermek jár - viszonyítva még így is viszonylag alacsony szám. Akad gyermek, aki egy hetet jár a másik közösségbe, és olyan is, aki öt héten át a helyettesítő óvodába megy, jegyezte meg az óvodavezető.

Az Ajka Városi Óvoda vezetője, Ráczné Németh Csilla arról tájékoztatta lapunkat, hogy az intézményben kialakult rendje van az ellátás folyamatos biztosításának.

- Az óvodák váltva végzik a nagytakarítást, karbantartást, így a szülőknek egész nyáron biztosítjuk gyermekük ellátását. Amikor a kicsi óvodája zárva van, többnyire a legközelebbi intézményt veszik igénybe, de a szülő dönthet másik óvoda mellett is - mondta az óvodavezető. Hozzátette: a takarítási szünet négy hétig tart. Jellemzően egy csoportnyi, körülbeül 25- 30 gyermek számára kérik másik óvodában az ellátást.

Az óvodapedagógusok a nyári hónapokon a szabad téren megvalósítható programokat szerveznek a gyermekeknek, ügyelve a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, napvédelemre.

- Munkánkat segítik a közösségi szolgálatot végző középiskolás diákok is - ismertette Ráczné Németh Csilla.

A Devecseri Vackor Óvoda vezetője, Lennerné Pál Szilvia elmondta, hogy a nyári szabadságok idején összevont csoportok működnek, amit a családok megszoktak. Az idén kétszer annyi gyermek igényelte a nyári ellátást, mint az előző években.

- Óvodapedagógusok, dajkák és pedagógiai asszisztensek is foglalkoznak a kicsikkel az összevont csoportban. Szeptembertől megy mindenki a saját csoportjába - ismertette az intézményvezető.

A Tapolcai Óvoda négy épületében felváltva fogadja a gyerekeket az ügyeleti időszakban. Az intézmény egész évben működik, kéthetes váltásokkal mindig másik épületben. Augusztus 28-ától pedig már mindegyikben. Vannak olyan gyerekek, akik egész évben járnak óvodába, a szülők élhettek a folyamatos óvodai ellátás lehetőségével. Hatvan-száz gyermek jár nyáron óvodába.

A badacsonytomaji óvoda egész nyáron nyitva tart, a felújítások alatt is. Naponta 25-35 kisgyermek jár óvodába a nyári időszak alatt.

A sümegi óvoda két hétre zár be augusztus 7-e és 18-a között, a nagytakarítás idejére. Náluk ötven körüli a létszám most folyamatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!