Hírek

2017.07.07. 16:50

Nyitva van a Püspöki Palota Sümegen - Felújítás később

SÜMEG Késik a Püspöki Palota felújítása, ezért a nyáron még látogatható az épület két kiállítása.

Tóth B. Zsuzsa

A felújítást megelőző közbeszerzés lezárult, adott a kivitelező, a munkálatokhoz azonban nem elég a másfél milliárd forint, a többletforrásra pedig várni kell. Ez okozza a kivitelezés csúszását, az őszi hónapok előtt nem kezdődnek el a munkálatok. A palotát a korábbi Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ utódja, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. üzemelteti. Nyitva tartja a Nyolcak művészeti csoport festményeit és grafikáit bemutató tárlatot.

A Nyolcak tagjai - azaz Kernstok Károly, Berény Róbert, Márffy Ödön, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Orbán Dezső, Tihanyi Lajos és Pór Bertalan - alkotásain érezhető, hogy művészekre hatással volt Párizs, a korabeli kulturális élet központjában élt és alkotott szinte mindegyikük egy ideig. 1908-ban még a jelképes "Keresők" elnevezést használták, csak 1911-től, második kiállításuktól nevezték magukat a csoport tagjairól Nyolcaknak. Bár csak három közös kiállításuk valósult meg 1909 és 1912 között, a Cézanne, a francia fauve-ok, köztük Matisse hatása alatt alkotó, fiatal festők jelentős szerepet játszottak magyar festészet 20. századi történetében.

A palota udvaráról szép kilátás nyílik a várra Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Azt a szerepet töltötték be, mint az irodalomban a Nyugat folyóirat írói vagy a zenében Bartók Béla és Kodály Zoltán. A palotában látható világhírű gyűjteményt bemutatták már Párizsban, Bécsben, a magyar avantgárd páratlan gyűjteménye 28 olajképet és 76 grafikát tár az érdeklődők elé. Horváth Béla sümegi művészettörténész magángyűjteményét Horváth halála után özvegye a városnak ajándékozta.

Horváth Márton Munkácsy-díjas és érdemes művész üveggyűjteménye a négy éve elhunyt alkotóra emlékezik. Horváth Márton a feledésbe merült üvegkészítési technikák, technológiák kutatója, gyűjtője volt. A palotában barokk bútorok is várják a látogatókat, a Kajári Gyula-gyűjtemény a felújítás idejére már a vár alá, a hintómúzeum emeletére költözött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!