Hírek

2017.08.29. 19:30

Nyugodt tanév következik

Nyugodt és biztonságos tanév kezdődik a közoktatásban, hangsúlyozta Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztérium miniszteri biztosa a megyei szakmai tanévnyitó ünnepségen kedden.

Marton Attila

A minisztérium, az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ a főváros mellett minden megyében szakmai tanévnyitót rendez, amelyre intézményvezetőket, pedagógusokat és oktatási szakembereket hívtak meg. Sipos Imre miniszteri biztos a közoktatás helyzetéről és fejlesztésének irányairól beszélt csaknem egyórás előadásában a veszprémi Hangvillában.

Sipos Imre a közoktatás feladatairól is beszélt a megyei szakmai tanévnyitón tartott előadásában
Fotó: Pesthy Márton

Sipos Imre miniszteri biztos arról beszélt, a köznevelési rendszerben stabil és biztonságos az intézményfenntartás, az előző évhez képest nincs változás sem a tantervben, sem a pedagógusok foglalkoztatásában. Az előadó kitért a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúrafejlesztési Prog-ram eredményeire is. Elmondta, az utóbbi évekhez hasonlóan idén is három-három milliárd forintot fordít a kormány tornaterem-, tanuszoda- és tanteremépítésre. A program első ütemében 82, második ütemében 65 projekt megvalósítása indult el, amelyek közül 25 fejlesztés már befejeződött, 45 esetben folyamatban van a kivitelezés, további tizenkét projekt pedig előkészítés alatt van.

A megyei szakmai tanévnyitó ünnepségre intézményvezetők, pedagógusok és oktatási szakemberek kaptak meghívást

A miniszteri biztos kiemelte, szeptembertől 3,1 százalékkal emelkedik a főiskolai, és 3,5 százalékkal az egyetemi végzettségű pedagógusok bére. Megjegyezte, a pedagógusképzésre jelentkezők és felvettek száma emelkedett az elmúlt években. Sipos Imre elmondta, ezalatt mintegy tízezerrel növekedett a férőhelyek száma. Hozzátette, a kötelező óvodáztatás 2015 szeptemberi bevezetésének hatására a legutóbbi tanévben a négyéves gyerekek több mint 95 százaléka járt óvodába.

Némedi Lajos veszprémi alpolgármester köszöntőt mondott

Némedi Lajos veszprémi alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, számos iskolában és óvodában hajtottak végre korszerűsítést a nyári szünetben, hogy a legjobb feltételeket biztosíthassák az oktatás szereplőinek. Hozzátette, a városnak fontos az oktatás, az elmúlt években bekövetkezett szervezeti változások után is kiváló a kapcsolata az önkormányzatnak a Klebelsberg Központtal, az iskolák igazgatóival és pedagógusaival. A tanévnyitó résztvevőitől azt kérte, a kezdődő tanévben a tanítás mellett helyezzenek nagy hangsúlyt a diákok nevelésére is.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a szervezet feladatairól tartott előadást

A rendezvényen Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke az intézmény idei tanévben esedékes feladatairól tartott előadást. Kotán Attila, a Klebelsberg Központ igazgatóhelyettese a szervezet munkájáról és a fejlesztésekről beszélt, míg Galambos Zsuzsanna, az Oktatási Hivatal Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központjának főosztályvezetője az intézmény szervezésében az új tanév Veszprém megyében megvalósuló szakmai programjait mutatta be.

INGYEN TANKÖNYV KILENC ÉVFOLYAMON

Sipos Imre miniszteri biztos a tankönyvellátás kapcsán elmondta, a héten kezdődő tanévben már az elsőtől a kilencedik évfolyamig minden diák ingyenesen kapja meg a tankönyveket. Hozzátette, ez a tanulók 85 százalékát, mintegy egymillió gyermeket jelent. Az állam 12 milliárd forintot költ erre a célra. A miniszteri biztos elmondta, a tankönyvjegyzékben szereplő kötetek csaknem kétharmadát biztosítja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a tankönyvek fejlesztésében mintegy 660 pedagógus működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!