Hírek

2013.12.18. 18:20

Korszerűbb fűtési rendszer a palotai intézményekben

Várpalota - Több mint a felével csökkenthetők polgármesteri hivatal, a városi sportcsarnok és a Várkerti iskola üzemeltetési költségei a most lezárult, 251 millió forintos összköltségű energiahatékonysági beruházás révén.

Szabó Péter Dániel

Mindez a projektzáró ünnepségen, a Gál Gyula Sportcsarnok előtt hangzott el szerda délután. Az uniós forrásból megvalósult fejlesztés alapvető célkitűzése az önkormányzati tulajdonban, illetve fenntartásban működő épületek energiafogyasztásának számottevő csökkentése volt. Ennek érdekében a Várkerti Általános Iskolában és a polgármesteri hivatalban a nyílászárók cseréje mellett talajszondás hőszivattyúkat telepítettek, amelyek használata hozzájárul az alacsonyabb fűtésköltségekhez. A Gál Gyula Városi Sportcsarnokban a homlokzat szigetelésére került sor, valamint a létesítményhez csatlakozó épületrész tetején 21 darab napkollektort helyeztek el, amelyek a meleg vizet biztosítják majd.

_ A sportcsarnok teljes mértékben kihasznált, a városlakók nagy sportkedvelők, reggeltől késő estig folyamatosan zajlanak az edzések, mérkőzések az épületben. A téli időszakban azonban sok esetben lehetetlen volt megfelelő körülményeket biztosítani a rendezvényekhez, a régi szigetelés miatt ugyanis egész egyszerűen hideg volt a csarnokban. Szerettük volna, ha a nyílászárók cseréjére is sor kerül, de az most nem fért bele a pályázatba, ám bízom benne, hogy jövőre lesz erre is forrás.

Kontrát Károly és Talabér Márta Gál Gyulával és édesanyjával beszélget a sportcsarnok előtt (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

Öröm látni, hogy külsőleg is megújult a sportcsarnok, hiszen a városkép szempontjából sem mindegy, hogy mit látnak a Várpalotán áthaladó emberek. A Várkerti a város egyik legrégebbi iskolája, ahol nagyon régen volt infrastrukturális beruházás, a polgármesteri hivatalban pedig komoly problémák voltak, előfordult például az is, hogy kiestek a helyükből az ablakok. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják egyébként, hogy a tervezett megtakarítást sikerül elérnünk az energiahatékonyságot célzó beruházás révén _ mondta el a csarnok előtt Talabér Márta polgármester.

Ott volt a projektzáró rendezvényen Gál Gyula válogatott kézilabdázó is. Elmondta, családja régi vágya teljesült azzal, hogy édesapja neve kikerült a városi sportcsarnok oldalára, hiszen az egykoron sportkört vezető szakember minden követ megmozgatott azért, hogy a nyolcvanas években felépülhessen az épület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!