Hírek

2009.12.08. 12:20

Óriáshullámok Hawaii partjainál

Honolulu - Óriáshullámok mardossák a hawaii partokat, a 10 méter feletti vízhegyek máris több ezer érdeklődőt és rengeteg szörföst vonzottak.

MTI

Az óriáshullámok hírére hatalmas tömeg indult Oahu szigetének északi partjaihoz, a dugó mérföldes volt. A földkerekség legbátrabb szörfösei közül néhányan már bele is vetették magukat a habokba, hogy meglovagolják a magas hullámokat, amelyek előrejelzések szerint akár 15 méteresek is lehetnek.
   
Oahu és Maui több strandját lezárták, mert az életmentők attól tartanak, hogy a tapasztalatlan érdeklődők némelyike megfulladhat - számoltak be a hawaii hatóságok. "Ha a víz lecsap, képes bárkit beszippantani és magával rántani. Észben kell tartani, hogy milyen bődületes erejük van ezeknek a hullámoknak" - mondta egy helyi szörfklub vezetője. 

Az amerikai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hullámok kedden tovább erősödhetnek. Ha elérik a 12 méteres magasságot, 2004 után ismét megrendezhetik az Eddie Aikau emlékversenyt.
   
Az eseményre kizárólag tökéletes körülmények közepette kerülhet sor. A hétfői hullámok még nem tornyosultak elég magasra, és nem is voltak kellőképpen simák.
   
Eddie Aikau legendás hawaii életmentő, szörfös és hajós volt, aki 1978-ban tűnt el a tengeren. A tiszteletére életre hívott versenyt azóta mindössze hét alkalommal tudták megrendezni.
   
2004 előtt 1998-ban látott utoljára ekkora hullámokat a sziget, a mostaniakért a Csendes-óceán északi térségében tomboló vihar felelős.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!