Hírek

2017.02.08. 21:58

Orvoshiány van a sürgősségin?

Veszprém, Pápa – Országszerte kevés a megfelelő szakképesítéssel rendelkező orvos a kórházi sürgősségi osztályokon a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint.

Marton Attila

A MOK a közelmúltban felmérte az ország kórházainak munkaerőhelyzetét. Megállapításuk szerint miközben országszerte hatszáz megfelelő szakképesítéssel bíró orvosra lenne szükség a sürgősségi osztályokon, addig – adataik szerint – csak 140 ilyen szakember dolgozik az intézményekben. Összesítésük szerint 103 kórház végez akut ellátást.

- Intézményünkben nincs szakemberhiány a sürgősségi betegellátó osztályon, mondta lapunk érdeklődésére Vörös Ibolya, a pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő főigazgatója. Kiemelte, a kórház orvosai mellett külsős kollégák látják el a feladatokat, így a nappali mellett az ügyeleti ellátásba is elegendő szakembert tudnak bevonni.

Vörös Ibolya elmondta, nem tudnak viszont megfelelni annak a feltételnek, amelyet egy új rendelet támaszt a kórházakkal szemben: eszerint műszakvezető szakorvos kizárólag sürgősségi szakorvos, illetve oxyológiai és sürgősségi orvostan szakorvos lehet. A sürgősségi osztályt a pápai kórházban egy kardiológus-belgyógyász végzettségű doktor vezeti, mellette jellemzően belgyógyász szakvizsgával rendelkező orvosok gyógyítanak.

A főigazgató megjegyezte, náluk nem jellemző az orvosok elvándorlása, emiatt kiszámítható és stabil az egészségügyi intézmény, így a sürgősségi osztály működése is. Hozzátette, az orvosok fizetésének több lépcsőben történő rendezése országosan is hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebben menjenek külföldre.

Vörös Ibolya arról is beszélt, az osztályos ügyeleti rendszer visszaállítása – amikor az akut fájdalommal küszködő, gyors ellátást igénylő beteget még nem a sürgősségi osztály fogadta, hanem a panaszoktól és tünetektől függően a megfelelő kórházi osztály – a párhuzamos ügyeletek megszűnése miatt hatékonyabb ellátást eredményezhetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!