Hírek

2013.06.23. 14:12

Ősmagyarok és ciszterek

Helybeliek és turisták tömege vett részt a programokon és élt a különleges lehetőségek sorával a múzeumok éjszakáján a Bakony fővárosában.

Varga Domokos Péter

A kulturális intézmények, múzeumok máskor is elérhető, ám az év leghosszabb napján este is nyitva tartó, ingyenesen megtekinthető látnivalói önmagukban is megmozgatták az embereket. Tömegek sodródtak a különböző helyszínek – a Bakonyi Természettudományi Múzeum, a Reguly műemlékkönyvtár, a ciszterci apátsági templom és az egy hónapja átadott látogatóközpontja, valamint a Reguly Antal Múzeum és Alkotóház – között.

Az intézmények programok sorával és csak erre az alkalomra szóló különlegességekkel is készültek. A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának sarokgalériájában Szökrényes Anita Bakonyi tájakon című fotókiállítását nyitották meg. Ugyanennek az intézménynek egy másik épületrészében adták át az idei, a múzeumok éjszakája témakörben kiírt rajpályázat díjait is.

Az összegyűlteket dr. Kutasi Csaba igazgató köszöntötte, majd Iliáné Rechner Szilvia, a múzeum munkatársa értékelte a pályázatokat és hirdette ki az eredményt. Az alsó tagozatosok között mindkét kategóriában a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, Gurobi Bernadett tanítványai nyerték el az első helyet: Horváth Júlia és Rénes Dominik René.

A felsősöknél együtt értékelték a két kategóriát, itt Pacher Kíra (Reguly általános iskola, felkészítő: Punkné Opra-Szabó Mária) lett a győztes. A díjakat a zsűri elnöke, Kasper Ágota, a természettudományi múzeum nyugalmazott igazgatója adta át.

 

A Reguly múzeumban a finnugor rokonság és a Bakonyi mesterek, bakonyi műhelyek fő tematikai vonulatra épültek a programok. Az utóbbi tárlat kiállítói most együtt mutatkoztak be a múzeum udvarán, egyben lehetőség nyílott kipróbálni a különleges mesterségeket, többek között a csuházást, kosárfonást, szövést, nemezelést.

Az ősmagyar kultúrát jól ismerő szakemberek közreműködésével készíthették el a látogatók a karjalai pirogot, rozsliszt alapanyagból, árpakásával, kemencében átsütve. Dr. Ruttkay-Miklián Eszter, a múzeum igazgatója hanti népviseletbe öltöztette az erre vállalkozó hölgyeket. Közelgő születésnapjára tekintettel koszorúzták meg a névadó, Reguly Antal domborművét. Erre az estére az Akli majorpiac is beköltözött a múzeum udvarára, és garantáltan helyi termékekkel bővítették a kínálatot.

 

 

 

Noha látogató mindenütt bőségesen akadt, az igazi szenzációt talán mégis az apátság szolgáltatta. A látogatóközpont igényesen kialakított belső tere, a ciszterci rend és az apátság történetét a hagyományos tárgyi és képi anyag, valamint az interaktív módszerek arányos ötvözésével bemutató installációja önmagában elég lett volna ahhoz, hogy lenyűgözze a közönséget. Emellé társult az igényesen és korhűen felújított épülettömb valamint a szépen parkosított díszudvar. Csak erre az estére szóló lehetőség volt a templomi sekrestye kincseinek bemutatása, valamint a mindenkori apátok temetkezési helyéül is szolgáló kripta megnyitása. Igazi csemegével zárult az apátsági program: Kapitány Dénes orgonaművész barokk muzsikájával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!