Hírek

2016.03.21. 13:00

Összefogott a megye a tűzkárosultakért

Rigács - Összefogott Veszprém megye lakossága a rigácsi tűzesetről szóló riportunk után, amikor a közelmúltban egy fiatal pár otthona kiégett, ők pedig földönfutókká váltak. Az összegyűjtött adományok átadásakor jártunk náluk hétfőn.

Kovács Erika

Könnyezve fogadott ismét Ignácz Veronika és Cseke József, de most az örömtől sírtak. Azt mondták, soha nem hitték volna, hogy ennyi jó ember van, és segítik őket kilátástalannak tűnő helyzetükben. A házukat megsemmisítő tűzesetről szóló írásunk után ugyanis sorra jelentkeztek jószándékú, segítőkész emberek, akik nevük mellőzésével ajánlottak fel különféle holmikat a fiatalok számára, akik azóta is ismerősöknél, rokonoknál élnek, és – mint mondták- mindig máshol étkeznek.

Tóth Józsefné a település polgármester irányításával indult útnak hétfőn reggel a gondnoki autóval Németh Zoltán falugondnok, hogy a balatonfüredi, illetve a környékbeli adományokat összegyűjtse. Pálfy Gábor és Ignác Balázs is vele tartott, ők közmunkásként dolgoznak a faluban és mindkét fiatalember segített a holmik fel-, illetve lepakolásában.

Veronika és József agy izgalommal fogadta őket velünk együtt az önkormányzatnál hétfőn délben, majd a pár kiégett házánál, az épségben megmaradt mellékhelyiségbe helyezték el a holmikat, amiket egymás után pakoltak le az autóról. Volt közte bútorféle, ágynemű, ruhák, valamint konyhai eszközök. A fiatalok meghatottan segédkeztek az elhelyezésükben. Kutyájuk, egy kis puli a tűz óta árván őrzi a házat, amíg gazdái haza tudnak költözni, neki mi vittünk némi ennivalót.

József elmondta, naponta jár a házhoz, amit szakértők elmondása szerint rendbe hozhatnak, és ő mindig tesz valamit, így nekilátott már a nyílászárók kibontásának, illetve a vakolat leverésének. A villanyvezeték beépítés lenne az első és egyben legfontosabb feladat, de sajnos erre nincs pénzük, a vállalkozó árkínálatát ugyanis nem tudják megfizetni. – Mi mindent elvégzünk, amit kell, a villanyvezetéket is kivésem, de az áram bekötéséhez sajnos nem értek -  jegyezte meg szomorúan a fiatalember. Mint mondta, emiatt nem tudnak haladni. A későbbi munkálatoknál az építőanyag beszerzéséhez az önkormányzat azt mondta nekik, segíti őket, de a villany kiépítése sajnos most teljesen megakasztotta a folytatást.

A felajánlások szállítását a napokban folytatják Rigácsra, többek között Tapolcáról és Veszprémből is jelezték kedves olvasóink, hogy különféle holmikkal segítik a szerencsétlenül járt párt. Egy veszprémi házban külön ruhagyűjtést szerveztek nekik, de az emberek nem kívánták felfedni magukat. Azt mondták, ők nem a nyilvánosság miatt segítik őket, hanem nagyon sajnálják, hogy a fiatalok idejutottak.

Veronikát és Józsefet érintő tűz kapcsán nemrég megírtuk, néhány héttel ezelőtt, vasárnap késő este eddig ismeretlen okokból gyulladt meg otthonuk, amikor a kályhában befűtöttek. Ők úgy gondolják, a kéményüknél történhetett valamilyen probléma, amitől keletkezett a tűz, ami elől az utolsó percben mindketten ki tudtak menekülni egy szál ruhában, tehetetlenül nézve sírták végig az udvaron, amíg a sümegi és sárvári tűzoltók oltották a lángokat. Ők közmunkából és összesen havi hetvenezer forintból élnek ketten. Azt mondták, egy összeégett ötforintos pénzérme maradt az életükből, amit nagy spórolás, lemondás jellemzett mindig is.

A rigácsi fiataloknak gyűjtést indítunk a Napló olvasói között. A pénzadományokat május végéig várjuk az MKB Bank 10300002-10583135-49020126 számú számlájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!