Hírek

2012.07.23. 05:40

Összegzés a feltárásokról

Tihany – Összesen 135 régészeti objektumot, többségében sírt, illetve sírmaradványt tártak fel a szakemberek a május 29- től június 18-ig tartó munkálatok során a Pisky sétányon – tájékoztatott Pintér László régész.

Halmos György

Az ivóvízhálózat és a sétány támfalának megújításához kapcsolódó földmunkák során embercsontok kerültek napvilágra a település belterületén a sétány északi szélén. A felszín alatt 80–140 centiméter mélységben találták a sírokat, mélyebben egy árokrendszert, abban cölöplyukakat. A feltárt területen, főleg annak közepe táján, zsúfoltan elhelyezkedő, többször egymásba ásott sírokra, sírmaradványokra bukkantak a szakemberek. Az apátsági templom felé eső részen a temetkezések még viszonylag ritkásak, de kelet felé egyre sűrűbbek voltak.



A déli oldalon megtalálták a temető szélét, legalábbis nagyon közel jutottak hozzá, az északi oldalon a temetkezések a már megépített támfal felé folytatódtak, itt a földmunkák a sírokat egy 10–12 méteres szakaszon megsemmisítették. Több sírban találtak a szakemberek jelentős koporsómaradványokat, koporsószegeket, illetve néhány esetben koporsóveretet; a sírok többsége melléklet nélküli. Három sírban (egy esetben sírmaradványban) találtak viszonylag jó állapotban megmaradt pártát, két sírban volt hajtű, egyben ruhakapocs, illetve párizsi kapcsok. A leletek alapján egy, a XVIII. századi eleji temető maradványaira bukkantak és tárták fel. A feltárt árokrendszerekről nem lehet kizárni, hogy a török kori földvár sáncainak részét képezik; az árkok déli oldalán szórványként 1530-ból származó ezüstpénzt találtak.

)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!