Hírek

2012.09.08. 05:24

Öt napon át borban az igazság

Pápa - Nyolc somlói borosgazda, tizenkettő az ország más borvidékeiről, pálinkák, mézek, sajtok és természetesen cicege: ez a kínálata a Pápai Cicege- és Bornapoknak. Bár a rendezvény szerdán kezdődött, hivatalos megnyitóját pénteken este tartották az Esterházy-kastély udvarán.

Nagy Imre

A két lazább napot követően pénteken délelőtt a kastély pincéjében rendezték meg a hagyományos borversenyt. Újdonságként a szervezők idén a kistérségi német nemzetiségi folklórműsort is "beemelték a kínálatba, melyben a környező települések hagyományőrző csoportjai léptek fel. A Pápára ez alkalomból látogató tizenhárom borrend és országos szövetségük elnöksége találkozóját és szakmai tanácskozását a megújult régi városházán rendezték meg, majd a díszes ruhákba öltözött vendégek a fúvósok vezetésével vonultak a fesztivál színhelyére. A színpadon már a Pegazus Színház barokk öltözékű színművészei, illetve a grófi pár várta, majd üdvözölte őket. A borlovagok közt vonult dr. Kovács Zoltán megyei kormánymegbízott  és dr. René Pöltl, a testvérváros, Schwetzingen főpolgármestere is.

A megnyitón köszöntőt mondott Unger Tamás alpolgármester, a húszéves Somlói Borrend nagymestere, Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke és Áldozó Tamás polgármester is.

Mint azt a város polgármestere elmondta, a mostani rendezvényt a cicege (amit csak Pápán és környékén hívnak így) jelenléte különbözteti meg a tavalyitól. Így a gasztronómia iránt elkötelezettek nemcsak villányi, balatoni, tokaji, pannonhalmai borokat, de két helyszínen összesen tizenháromféle cicegét is kóstolhatnak.

Este slágerek, tangóharmonikás és hetven év zenei csemegéje szórakoztatta a résztvevőket, majd a Teleszterion Színházi Műhely Szarvasfi című "tüzes" produkciójának tapsolhatott a nagyérdemű. Hatalmas érdeklődés előzte meg a Balkan Fanatik koncertjét, majd a napot a pápai zenészekből álló Retro Live Music Group zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!