Hírek

2017.02.13. 20:45

Ötletgazdag ovisok - Ízvarázslók Noszlopon

Noszlop - A legkisebbek, az óvodások is bemutatkoztak a verseny hét éves történetében az idén először.

Tisler Anna

A noszlopi ízvarázs elnevezésű gasztronómiai versenynek a község sportcsarnoka adott otthont vasárnap. Az idén 219 versenyzőt és 670 résztvevőt köszönthettek a zsűri tagjai, akik 480 féle ételt bíráltak. A kiosztott 217 érem egyharmada arany volt. A versenyzők jelentős része az Észak-Dunántúlról jött, de neveztek Szlovákiából is.

Az idén nyolc településről, Somlóvásárhelyről, Magyarpolányból, Városlődről, Ajkáról, Tüskevárról, Nagyalásonyból, Dabronyból és Nyárádról érkeztek óvodások, összesen 146 kisgyermek. Szabó Péter vendéglátóipari vállalkozó, ötletgazda és főszervező kérdésünkre elmondta, az ötletet kisunokája, Bernát adta, aki elmesélte, hogy az óvodában mézeskalácsot készítettek.

Az óvodások ízletes ételeket készítettek a felnőttekkel
Fotó: Györkös József

A nagyapa továbbgondolta az ötletet, és meghívta a térségi intézményeket, hogy készítsenek a gyermekekkel közösen valamit, amit szeretnek. Mindenki elfogadta a meghívást. Érkeztek a versenyre családok, munkahelyi közösségek, klubok, kulturális csoportok. Minden évben egyre népesebb a mezőny.

- A résztvevők egymástól is tanulnak, kezdetben még több hiányossággal találkoztunk, ma már bátran mondhatom, a legtöbben profik - fogalmazta meg az eredményhirdetést követően Szabó Péter.

- Az ételek minősége, az alapanyagok mellett a tálalás és az asztal dekorálása is hibátlan. Ma már a nagyon jók közül választjuk ki azt, aki a legjobb. Azon is elcsodálkozunk, hogy milyen ötletesek a főzni szeretők, akik között férfiak is vannak bőven. Az idén négy versenyszámban - kocsonyával, eltett ételekkel, házi süteménnyel és kenyerekkel - lehetett nevezni.

A zsűri elnöke Szabó Péter volt. Az eltett ételeket Krass-Tóth Melinda, Kulcsár Iván, Kéry József és Szabó Péter bírálta, az édes ételeket Nardai Károly, Nardai Anita, Pintér Ferenc és Városi Attila, a sósakat Könyvné Dózsa Erzsébet, Farkas Zoltán, Felső Sándor és Szalai József.

A legtöbb résztvevő Ajkáról, Noszlopról, Nyirádról, Nyárádról és Tapolcafőről érkezett. A következő gasztronómiai rendezvényt, a diófás főzőversenyt augusztus 12-én a közeli park diófái alatt tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!