Hírek

2017.06.23. 15:35

Otthon maradnának a fiatal családok Hosztóton

HOSZTÓT Falubuszt vásárolt saját költségvetéséből Hosztót község. A kilencszemélyes járművel Major Lajos polgármester még arra is vállalkozik, hogy az idős, nehezen mozgó lakosokat a misére vigye. Aki igényli, a lakása előtt felszállhat, majd utána haza is viszik.

Tisler Anna

A templom egy dombra épült, ahova térköves út vezet fel, de sok idősnek már azon feljutni is megterhelő volna. Így viszont ismét részt vehetnek a szentmisén, ami nekik lelkileg sokat jelent. A falugondnoki szolgálatot Szentimrefalvával közösen működtetik, így ha a falugondnok más elfoglaltsága miatt nem ér rá, a polgármester tud segíteni a lakóknak.

Készül a temető kapuja

- A községben 87 lakos él, sokan idősek, egyedülállóak, akiknek fontos, hogy segítséget kapjanak - mondta a polgármester. - Az autóbusz-közlekedés sem a legjobb, az öregek pedig már nem vezetnek autót, az orvosi vizsgálatokra, a kórházba pedig időpontra kell menni, így kényelmesen eljutnak és sokat várniuk sem kell.

Az autó ülései kiszedhetőek, így akár nagyobb tárgyakat is tudnak szállítani, sok pénzt takarítva meg ezzel. Nemrég a könyvtár épületét rendezték be. A bútorokat Sümegen készíttették.

A könyvtárban külön helyiséget rendeztek be a gyerekeknek játékokkal, kifestőkkel és a nagy kedvenccel, babzsákfotellel. A felnőttrészlegben a könyvállomány is teljesen megújult. A könyvtár minden pénteken tart nyitva, de ha valaki más napon akar kölcsönözni, a könyvtáros lehetővé teszi. A hosztótiak szeretnek olvasni. A kölcsönzések nyilvántartása már elektronikusan történik.

Major Lajos polgármester a felújított könyvtárban

A kistelepülés kevés pénzből gazdálkodik, de ahogy lehetőségeik engedik, fejlesztenek. A napokban a temető bejáratánál szerelik fel a kovácsoltvas kaput. Az őzek bejártak a sírkertbe, ezért kellett onnan is lezárni azt. A temetőt kerítés veszi körül. Az első világháború 13 hosztóti áldozata emlékét oszlopok őrzik, mindegyiken a hősi halott neve és bevonulása, valamint halála dátuma. Többnek még élnek leszármazottai, akik virágot visznek, halottak napján mécsest gyújtanak. A temetőben áll néhány, a Rákóczi-korban ültetett tölgyfa, amelyek nyáron árnyékot adnak. Az önkormányzat újabb padok kihelyezését tervezi, hogy a szeretteik sírját gondozó idősek meg tudjanak pihenni. A templom is a temetőben van. A tornya távolról látszik.

Bán Balázsné és Bardon Ivánné gondozza a konyhakerti növényeket

A polgármestertől megtudtuk, hogy csendes, nyugodt az élet Hosztóton. Több lakatlan ingatlanuk van. Néhányat még a 90-es években külföldi állampolgárok vásároltak meg. Van, aki évek óta nem is járt Hosztóton. Ha eladnák, volna rá fizetőképes kereslet. A családalapító fiatalok keresik a jó állapotú, néhány millió forintos családi házakat. Egy család, mivel helyben nem talált megfelelőt, a szomszéd községben telepedett le. Sajnálják, hogy el kellett költözniük.

A faluközpont virágai Fotó: Tisler Anna

Az önkormányzat a szennyvízhálózat kiépítésén dolgozik, amihez pályázaton szereznek támogatást. Ma minden háztartás egyénileg oldja meg a szennyvíz tárolását, majd az elszállítását. Néhány helyen még a kutak is működnek, aminek vize megfelelő a kert locsolására. A közfoglalkoztatási programban művelt terület egy részét is kútból locsolják. Az egy hektáron konyhakertet művelnek. A termény egy részét eladják a lakosoknak, és szállítanak a csabrendeki iskola konyhájára. A zöldborsót már leszedték, a terméssel elégedettek. A község öt közfoglalkoztatottat alkalmaz. A közterületeket is ők gondozzák. Minden évben új dolgokat találnak ki ők és a lakosok. Az idén a faluközpontban farönkökre cserepeket tettek, azokba virágokat ültettek. A település a templom búcsújával együtt tartja a falunapot. A rendezvényre augusztus 12-én az elszármazottakat is várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!