Hírek

2013.02.25. 19:30

Óvatosan a közösségi médiával!

A nagy testvér mindent lát. Egyes internetes oldalak megdöbbentő mennyiségű információt tudnak rólunk. Mindezeket Klausz Melinda közösségi média specialista mondta hétfő este tartott előadásában.

Napló

Mint mondta, célja, hogy felhívja a figyelmet a közösségi média használatának veszélyeire, a felületein történő visszaélésékre, az adatvédelmi és személyiségi jogokat érintő problémákra, melyek némi odafigyeléssel könnyen megelőzhetőek lennének.

A legnépszerűbb kereső oldalról, a Google-ról szólva például elmondta, az személyiségprofilt alkot mindenkiről. Rögzíti azokat az oldalakat, melyeket leggyakrabban látogatunk és azokat a szavakat, melyekre legtöbbször keresünk. A magunkról - sokszor tudtunkon kívül adott - információk alapján pedig összefüggéseket tár fel velünk kapcsolatban.

 

 

Hozzátette, a közösségi média oldalain, kiemelten a Facebook-on, rendszeresen terjednek vírusok, álhírek, álinformációk, melyek mindenkit megtéveszthetnek, s immáron tudatos betörő iparággal is számolnunk kell, ha túlzottan nyilvánosan kommunikálunk. Rengeteg felület használja adatainkat, melyekhez gyakran sajnos mi magunk adtunk, adunk jóváhagyást. Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal azonban minden probléma kikerülhető lenne.

 

Megemlítette, sokszor hívják középiskolákba is előadást tartani, mert egyre nagyobb problémát okoznak a fiatalok körében a közösségi oldalakon, elsősorban a Facebook-on való visszaélések. Előfordult például az is, hogy egyik tanuló elfelejtett kilépni a profiljából, mire egy másik tanuló ezt kihasználva társa nevében és az oldalára obszcén, erkölcstelen dolgokat tett fel. Számos hasonló visszaélésre is akadt azonban már példa, aminek fegyelmi tárgyalás lett a következménye. Mivel a tizenévesek a legaktívabb felhasználók, ezért ők fokozott figyelmet igényelnek.

Bár otthonosan mozognak az internet és a közösségi oldalak világában, egyáltalán nem ismerik személyiségi- és adatvédelmi jogaikat és lehetőségeiket. Jó lenne, ha ezért az informatika tanárok órán ezekről is beszélnének, hogy a diákok tanuljanak, tudjanak mindezekről. Hozzátette, a Facebook hazánkban még mindig igen népszerű, míg az Egyesült Államokban már leszálló ágban van. Ott csak az elmúlt három hónapban kétmillióval csökkent a felhasználók száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!