Hírek

2017.06.12. 19:55

Pálos települések találkoztak

NAGYVÁZSONY Abban, hogy ilyen rendezvények vannak, benne van az is, hogy az egyház közösségmegtartó, közösség-összehozó ereje sokkal erősebb, mint amit egyébként gondolni szoktak erről - fogalmazott Fülöp Attila.

Molnár Sándor

A Magyar Pálos Rendhez kötődő települések találkozóját tartották Nagyvázsonyban. A rendezvényre 18 olyan helyről érkeztek vendégek, ahol pálos kolostor működött vagy működik. Ezek a települések minden évben egyszer tartják meg az összejövetelt. A hatodik találkozón előbb szentmisét tartottak a pálos kolostornál. A program a Reményi rendezvényházban folytatódott, ahol Páva Zsolt, Pécs polgármestere, a következő találkozó házigazdája és Csóka János atya, pálos tartományfőnök átvette a pálos zászlót Fábry Szabolcs nagyvázsonyi polgármestertől.

Páva Zsolt pécsi polgármester és Csóka János atya, pálos tartományfőnök Fábry Szabolcs nagyvázsonyi polgármester társaságában az ünnepségen Fotó: Molnár Sándor

Részt vett a rendezvényen Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is, aki elmondta, hogy a találkozó egyik fontos üzenete az, hogy Magyarország államalapítása, történelme és fejlődése egybekötődik, természetes közösségben él a magyar egyházakkal, a kereszténységgel. A másik üzenethez idézte Sören Kierkegaard dán filozófus egy hasonlatát, miszerint olyanok vagyunk, mint egy evezős, aki ül egy hajóban. Aki evez, az mindig úgy evez, hogy a jövő, a cél, az neki háttal van. Ahonnan jön, ami a múlt, az van vele szemben. Aki ismeri a múltat, az látni fogja a jövőt is. Szólt arról, hogy egyre többen vannak Európában és a hazában is, akik a múltba nézést szeretik elfelejteni, mert inkább csak a jövőbe szeretnének tekinteni. A múltat nem eltörölni kell, hanem tanulni, élni és táplálkozni belőle - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke rendhagyó hozzászólásában elmondta, hogy örömmel adja át egy ilyen rangos eseményen azt a határozatot, amelyben 398 millió forinthoz jutott a település. A TOP-os pályázati pénzből Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központ épülhet 126 millió forintból, illetve megújulhat a Művészetek völgyének fő útja 272 millió forintból.

A köszöntőket követően a találkozó kulturális programokkal folytatódott a település különböző pontjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!