Hírek

2017.03.04. 20:58

Pannonfíling Klub - Szeretföld: Időtlenné tett elbeszélés, örök érvényű téma

Veszprém – A háborúellenes témaválasztásnak nagyban köszönhető, hogy közösségi finanszírozásból sikerült létrehozni a Szeretföldet, fogalmazott Buvári Tamás rendező a filmvetítés utáni közönségtalálkozón.

Marton Attila

A február közepén bemutatott, Veszprémhez szorosan kötődő filmet a Pannonfíling Klub, a Művészetek Háza és a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó együttműködésében láthatták a nézők a Dubniczay-palotában. A vetítés után a film alkotóival és producereivel Király Viktor tanár, esztéta beszélgetett. A moderátor a film előkészületeiről, a forgatás nehézségeiről és örömeiről, valamint a jövőbeli tervekről is faggatta az alkotókat.

Fotó: Pesthy Márton

Buvári Tamás rendező – aki egyben a forgatókönyvírója is az alkotásnak – elmondta, eredetileg egy televíziós filmpályázaton szeretett volna indulni a film ötletével, azonban meggondolta magát, és a Szeretföld későbbi producereivel is egyeztetve végül a közösségi filmkészítés mellett döntött. Ladányi János operatőr felidézte, amikor a próbafelvételekből elkészült egy előzetes, akkor született meg a végleges elhatározás, hogy leforgatják a filmet.

A rendező szerint annak, hogy egy közösség összefogásával, minimális költségvetésből elkészülhetett az alkotás, fontos szerepe volt a film háborúellenes témaválasztásának. Hozzátette, a profi filmkészítők és civilek egyaránt hatalmas lelkesedéssel álltak a film mellé és vettek részt az előkészületekben és a forgatáson.

Fotó: Pesthy Márton

Dósay Norbert producer arról beszélt, bár voltak nehézségek a forgatás során, sosem jutottak el addig, hogy feladják, szerinte ez annak is köszönhető, hogy minden résztvevő a saját feladatán túl is hozzátett a film elkészüléséhez. Németh Csaba, a film másik producere a közösségi összefogás jó példájaként beszélt arról, hogy amikor valahonnan segítséget kértek – például egy étteremtől a statiszták és a stáb ellátásához –, szinte azonnal megkapták a támogatást, miután kiderült, filmet forgatnak.

Fotó: Pesthy Márton

Bár a film alapjául szolgáló, azonos című Iancu Laura-regény az első világháború idején játszódik, a filmben az alkotók igyekeztek időtlenné tenni a történetet.  Turós-Máté Kinga színész szerint nem is nagyon tehettek mást, a film ugyanis örök érvényű emberi helyzetekről szól, így a háború romboló hatásáról, a hátországban maradtak összefogásáról és az anya-fiú kapcsolatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!