Hírek

2017.06.30. 19:05

Energiatakarékosság, környezettudatosság – Kormányhivatali épületek újultak meg Pápán

Pápa – Több mint 130 millió forintból elvégezték a Veszprém Megyei Kormányhivatal három pápai épületének energetikai fejlesztését. Az energiahatékonyság és a környezettudatosság javítását célzó beruházásokkal kapcsolatos hivatalos épületátadást pénteken délután tartották.

Polgár Tibor

A fejlesztés a kormányhivatal Pápai Járási Hivatalának Fő utca 12. szám alatti épületét, a Kisliget utcai Földhivatali Osztály otthonát, valamint az Egészségbiztosítási Pénztár Széchenyi utcai létesítményét érintette. Mindhárom ingatlanra napelemes rendszert telepítettek, emellett a Járási Hivatal épületén hőszigetelést és nyílászáró cserét is elvégeztek, míg a Kisliget utcában fűtéskorszerűsítés hajtottak végre – tudtuk meg Takács Szabolcs kormánymegbízottól a Fő utcai helyszínen rendezett rövid ünnepségen.

Mint mondta, a beruházások a Veszprém Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése című európai uniós projekt keretében valósultak meg. Ehhez kapcsolódóan megyénkben első körben mintegy egymilliárd forintból 13 épületet újítottak fel, köztük a három pápait. Hamarosan újabb 13 hasonló ingatlanon is elvégeznek ilyen jellegű rekonstrukciókat összesen közel 300 millió forint értékben.

Az épületátadást szimbolizáló szalagátvágás a Pápai Járási Hivatalnál. Balra Kovács Zoltán, jobbra Takács Szabolcs

Takács Szabolcs hangsúlyozta, a cél az energiatakarékosság, az intézmények minél költséghatékonyabb működtetése, a fosszilis energiák felhasználásának és a káros gázok kibocsátásnak csökkentése, vagyis a környezettudatosabb gazdálkodás. A kormánymegbízott megjegyezte, nagyon örül neki, hogy a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program mellett a maga módján a kormányhivatal is hozzá tud járulni a pápai városkép fejlesztéséhez.

Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, megyei fejlesztési biztos rámutatott, a kormány a nemzeti energiahatékonysági cselekvési tervében számos irányt megfogalmazott például a klímavédelemmel, a környezettudatos épületenergetikával, a megújuló energiák felhasználásával kapcsolatosan.

Jelentős energetikai fejlesztést hajtottak végre a Pápai Járási Hivatal épületén

Ezekre a célokra mintegy 300 milliárd forintot különítettek el, és ebből újulhattak meg az említett pápai épületek is. Az államtitkár hozzátette, közel 1500 kormányhivatali épület van az országban, 114-et már felújítottak, és további 330-al hasonló terveik vannak. – Veszprém megyében összesen 1,3 milliárd forintot fordítunk épületenergetikai korszerűsítésre. Kilenc város 26 épülete újul meg két csomagban.

Ez éves viszonylatban 30-50 milliós megtakarítást eredményez majd, amihez hozzájön még a napelemeknek köszönhető energiamegtakarítás – húzta alá Kovács Zoltán, aki végezetül bejelentette: július elsejétől ismét Feketéné Földi Judit lesz a Pápai Járási Hivatal régi-új vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!