Hírek

2016.10.15. 15:33

Párját ritkító barátság - 10 éves a Tapolcai Finn Barátok Köre

Tapolca - kevés olyan nép van, amely rokonként tekint egymásra, úgy, mint a finn és a magyar.

Tóth B. Zsuzsa

Így üdvözölte a Tapolcai Finn Barátok Köre Egyesület fennállása 10 éves évfordulóját ünneplőket Lévai József alpolgármester.

Koppányi Miklós a Magyar-Finn Társaság alelnöke köszöntőjében méltatta az eltelt tíz év eredményeit Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Nem feltétlenül az eltelt évek száma határozza meg egy közösség minőségét, sokkal fontosabbak a nyomok, amiket magunk után hagyunk. E tekintetben az egyesület méltán lehet büszke az eltelt tíz évre. A tapolcai baráti társaság egyike annak a közel ötven finn-magyar baráti társaságnak, amely Magyarországon aktívan és sikeresen működik. Ez barátság párját ritkító. Bár szoktunk azzal viccelni, hogy legalább olyan messze érezzük egymástól a két nyelvet, mint amilyen messze van a két ország, de mégis van néhány szó, amelyek talán a nyelvrokonságot bizonyítják - mondta az alpolgármester és megköszönte mindazok munkáját, akik a két város, az egyesületek kapcsolatát segítik. Az egyesület elnöke, Bolla Albertné elmondta, hogy jó érzés visszaemlékezni az elmúlt tíz évre, a sok sikeres látogatásra, az élményekre.

Ritva Mäkelä a Lempääläi Finn-Magyar Egyesület elnöke ünnepi gondolatait megosztva az egybegyűltekkel arról beszélt, hogy milyen kellemes emlékeket őriznek a magyarországi kirándulásokról, Szent György-hegyi napokról, kiállításokról, közös programokról. Koppányi Miklós a Magyar-Finn Társaság alelnöke köszöntőjében méltatta az eltelt tíz év eredményeit. Mint mondta, a távolság, a közel kétezer kilométer ellenére igazi barátság alakult ki a lempääläi magyar-barát finnekkel és példaértékű az önkormányzat együttműködése az egyesülettel. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben a fiatalok érdeklődését is felkelthetik Finnország iránt. Az ünnepségen az alpolgármester a t várossá nyilvánítás 50 éves évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérmet adta át Bolláné Editnek és megköszönte a két város közti kapcsolat erősítését a finnországi vendégeknek. Petri Tuomi-Nikola finn nagykövet és Irmeli Kniivilä levélben küldött üzenetben számolt be mindazon pozitívumokról, amelyeket a finn-magyar barátságnak köszönhet a két ország népe, az egyesület minden tagja. A nagykövet jókívánságai mellett úgy fogalmazott, hogy a világon nincs még egy ország, ahol Finnországnak ennyi barátja lenne, mint hazánkban. Méltányolta a két ország közti kétszáz év óta tartó kulturális kapcsolatok erősségét, azt, hogy sokan még finnül is megtanuljanak. A két nyelv rokonsága fontos tényező volt a finn nemzeti identitás kialakításában. Az ezer éves finn nép jövőre ünnepli függetlensége századik évfordulóját, ez alkalomból az ünnepségek mellett főként a fiatalok figyelmét szeretnék felhívni a modern Finnország értékeire.

Az ünnepségen Benczik Boglárka és Herczeg Réka közreműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!