Hírek

2016.12.27. 18:45

Példaértékű nemzetközi katonai együttműködés

Pápa - Aláírták a Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability, röviden SAC) program megújított együttműködési megállapodását. Az aláírt egyezmény garantálja a stabil működést, a program hosszú távú sikerét, és megfelelő alapot képez a jövő fejlesztéseinek.

Polgár Tibor

Wiek Noldus, a NATO Légiszállítást Kezelő Programiroda programigazgatója és Szelezsán Norbert alezre-des, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának osztályvezetője a SAC program képviselőinek jelenlétében írta alá azt a megújított együttműködési megállapodást, ami a Pápán működő Stratégiai Légiszállítási Képesség Program alapja. Az aláírt egyezmény garantálja a stabil működést, a program hosszú távú sikerét, és megfelelő alapot képez a jövő fejlesztéseinek - tájékoztatta a Naplót Gyeginszky Andor hadnagy, az MH Pápa Bázisrepülőtér kommunikációs tisztje.

Wiek Noldus és Szelezsán Norbert (elöl, balról jobbra) a SAC program képviselőinek jelenlétében írta alá a megújított együttműködési megállapodást. A képen a hátsó sorban balról a második Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka Fotó: Gyeginszky Andor

A 2008 szeptemberében létrehozott SAC egy független nemzetközi program, melynek fő célja, hogy katonai stratégiai légi szállítási képességet biztosítson a programban részt vevő nemzetek számára. A Nehéz Légiszállító Ezred a programnak Magyarországra, az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt katonai végrehajtó szervezete. A magyar felségjelzéssel ellátott három C-17 Globemaster III típusú stratégiai szállító repülőgép 2009 óta több mint 20 ezer órát repült, közel 100 ezer utast és körülbelül 60 ezer tonna rakományt szállított - tudtuk meg Gyeginszky Andortól.

A pápai reptér kommunikációs tisztje kiemelte: a SAC program óriási siker, aminek hátterében egy jól működő együttműködés áll. A programban részt vevő szervezetek magas színvonalon, összehangoltan dolgoznak, és a közös eredmények újabb fejlődést generálnak. Idén novemberben adták át azt a hangár- és irodakomplexumot, ami optimális működési feltételeket biztosít. Emellett az MH Pápa Bázisrepülőtér infrastrukturális és képességfejlesztései is előre mutatnak. Az elért eredmények alapján mára lehetővé vált egy új, az eddigieknél is jobb hatékonyságot biztosító együttműködési megállapodás létrehozása - húzta alá Gyeginszky Andor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!