Hírek

2015.11.12. 20:50

Péntek 13, és ami mögötte van

A balszerencsésnek vélt nap történetének kezdetét a 14. században, vagy talán még ennél is korábban kell kutatni.

Heffler Péter

Ebben az évben már kétszer retteghettek a babonások, ugyanis februárban, illetve márciusban is péntekre esett 13-a, míg utoljára 2012-ben fordult elő az, ami idén, vagyis hogy harmadik alkalommal „ülhetjük” ezt a balszerencsés napot. Ennél többször egyébként nem is lehet egy évben. Azonban miért tartunk tőle ennyire, és egyáltalán valóban tartanunk kellene?

Jó pár kultúrában mind a péntek, mind a 13-as szám balszerencsésnek számít, és, bár lehet történelmi vonatkozást kell keresni a péntek 13-ának tulajdonított rossz ómenre, feljegyzések ennek mivoltáról csak a 19. századtól léteznek. Tartja magát azonban az a feltevés is, miszerint az egész hiedelem IV. Fülöp francia király 1307. október 13-án, pénteken kiadott rendelkezéséig vezethető vissza, amikor is az uralkodó kiadta a letartóztatási parancsot a templomos lovagrend tagjai ellen. Biztosan ez sem nevezhető „kiváltó oknak”, viszont egy 1907-es, nemes egyszerűséggel Péntek 13-ának keresztelt regény Thomas W. Lawson tollából jócskán felverte a nap rossz hírét, és mára az egyik legközismertebb babona lett. Az Amerikai Egyesült Államokban például nincs tizenharmadik emelet. A magyar ember is igen babonásnak mondható, legalábbis a Szerencsejáték Zrt. tapasztalatai szerint. Felmérésük szerint a péntek 13-ához hasonló szerencsenapokon jelentősen élénkül a játékkedv, így a februári alkalomkor az ötös lottó alapjátékból több mint négyszázharminckétezer darab fogyott csak 13-án, míg az előtte lévő hét péntekjén csak kettőszázhatvanötezer alapjátékot adtak fel. A márciusi péntek 13-án – talán az ötös lottó nyereménye halmozódásának hatására is – már több mint ötszázhetvenkettőezer alapjátékot adtak fel, szemben az előző hét háromszáznegyvenhétezer alapjátékával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!