Hírek

2009.04.25. 02:29

Peresztrojkás és gagarinos

Nyárád - Elképesztő mennyiségű orosz órát hordtak össze a gyűjtők: ketyegők dobozban, asztalon, hengereken, a hetvenes, nyolcvanas évekből és a legújabb korból is. Vörös csillagos, peresztrojkás, gagarinos minden mennyiségben.

Nagy Imre

- Ez az oroszóra-gyűjtők harmadik találkozója Nyárádon - tudtam meg Kisa Gábor szervezőtől. - Tavaly kétszer találkoztunk, akkor beszéltük meg, hogy az évente két összejövetelre szükségünk van. Az ország nyugati részéből érkeztek a gyűjtők, többek között Sopron mellől, Lövőről, Szombathely környékéről, Celldömölkről, Devecserből, Ajkáról, Veszprémből, Várpalotáról, Győrből, illetve hárman Budapestről. Nemcsak oroszóra-gyűjtők jöttek, hanem órások is. Most például tévén nézzük egy óra szétszerelését, tisztítását, javítását, amit kamerával felveszünk. Már kialakult egy jó kis baráti társaság, de várunk minden érdeklődőt. Hogy miért gyűjt valaki éppen orosz órákat? Mert érdekesek, meglepő műszaki megoldásokkal rendelkeznek, és ha az oroszok feltételei megengednék, a svájci minőséghez hasonlót tudnának alkotni. Itt ma az orosz óragyártásnak minden márkája megfigyelhető, a Poljottól a Rakétán és a Pobedán át a legújabbig, a Buránig. Legtöbben egyébként a régebbi, a nyolcvanas évek előtti órákat gyűjtjük - mondta el Kisa Gábor, aki 2002 óta szerelmese az orosz gyártmányú időmérő szerkezeteknek. A hangulat kiváló, a konyhában rotyog a velős pörkölt és készül a diétás csülök, közben szakszavak röpködnek. Összeszokott társaság az oroszóra-gyűjtőké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!