Hírek

2010.07.22. 08:39

Polgármesterek Norvégiában

Halimba, Hole - Május elején Norvégiában járt tanulmányúton - több polgármester társával együtt - Tóbel János halimbai polgármester. A látogatás célja az volt, hogy a magyar polgármesterek megismerkedhessenek a norvég önkormányzati rendszerrel és a kint látottakból, tapasztaltakból itthon is hasznosítható fejlesztési ötleteket merítsenek.

Schvarzkopf Anita

Megyénkből többek között Alsóörs, Zirc, Balatonfűzfő, Tapolca, Révfülöp és Berhida polgármestere is résztvevője volt a Polgármesterek Akadémiája elnevezésű képzési sorozatnak. Ennek keretében utazhattak a skandináv országba. A csoportot a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége (KS) fogadta Oslóban. Minderről Tóbel János halimbai polgármester számolt be tudósítónknak.

- Nagyon zsúfolt három napban volt részünk, hiszen valóban azért utaztunk oda, hogy tapasztalatokat szerezzünk. Nagyon szerettünk volna e néhány napban minél több információt, és főként praktikus és a későbbi munkában jól hasznosítható ismereteket szerezni - mondta hazaérkezésük után. A házigazdák óvoda- és iskolalátogatást is szerveztek, ahol betekinthettünk a norvég intézményrendszer működésébe. Ezen kívül fontos kutatási eredményekkel ismerkedhettünk meg, amelyek a helyi demokrácia fejlesztését célozzák. A kutatás eredményeként a következő alapelveket fektették le a norvég kollégák: Akkor beszélhetünk a helyi demokrácia megszületéséről, ha

a) az állampolgárok bíznak a helyi politikusokban;
b) a választott képviselők meghatározzák az irányokat, ellenőrzik a források felhasználását, és ombudsmanok is egyidejűleg;
c) ha betartják ígéreteiket.

Az állampolgári bizalom abból látható, ha aktívak a helyi lakosok, magas a választási részvétel, ha jól informáltak az állampolgárok.

A választott képviselők akkor töltik be megfelelően szerepüket, ha jók a kapcsolatok a testületen belül, ha az etika és az aktív tulajdonlás a meghatározó a testületi munkában.

A helyi választott képviselők akkor tartják be az ígéreteiket, ha azzal kapcsolatos eredményeket tudnak felmutatni, jó szolgáltatásokat nyújt az önkormányzat, ha fejleszti a helyi társadalmat a lehetőségek kihasználásával.

Per. R. Berger, Hole város polgármestere szerint az önkormányzatot ugyanúgy kell vezetni, mint egy farmot:

"Csak korlátozott időre kapod meg, és a következő generációnak legalább olyan, vagy még tökéletesebb állapotban kell továbbadnod, mint amilyenben kaptad az előző generációtól."

Tóbel János azt is elmondta, hogy a jövőben tervezi, hogy kollégái és a település aktív és erre nyitott társadalmi szereplőinek is szervez olyan fórumokat, ahol a hatékony település-menedzselési elméleti információk kiegészítéseként példákkal fűszerezett gyakorlati ismeretátadásra is sor kerül.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!