Hírek

2017.07.26. 19:53

Présházakat fosztogatott a veszprémi és hajmáskéri jóbarát

ÖSKÜ - Két jóbarát hétvégi házakat tört fel, hogy az összegyűjtött vasat eladják.

Mátételki András

Mindketten ismét börtönben találták magukat. A veszprémi P. János (26) és a hajmáskéri K. Krisztián (36) régóta ismerték egymást. A bíróságon is bevallották, hogy megélhetési bűnözőként éltek, azaz a betörésekből származó javakat eladták, hogy legyen „fizetésük”. A legutóbbi betöréssorozatukat 2014 május utolsó hetében követték el, főleg Öskü külterületén, ahol sok hétvégi ház található.

Az egyik bekerítetlen présház ablakát befeszítve jutottak be a helyiségbe, ahonnan a legértékesebb szerzeményük egy 28 ezer forintot érő szőlőbogyózó gép volt. A berendezést nem sikerült értékesíteniük, mert a rendőrök időben lecsaptak rájuk. Viszont a nyolcezer forintos kútfej nem lett meg.

Több helyről vasajtókat vittek magukkal, illetve vasból készült szerszámokat, amivel több tízezer forintos kárt okoztak a tulajdonosnak. A legnagyobb dobásukat egy olyan háznál követték el, ahol kiszedtek a földből tíz oszlopot, majd a borospince emeleti ablakán át bemászva összeszedték a kertműveléséhez szükséges értékes berendezéseket. Így került a Volkswagenjükbe egy fűnyíró, rotációs kapa, aggregátor, grillező, gázrezsó, valamint két agancsnyelű kés.

A ház gazdájának nem volt szerencséje, mert csak a kések kerültek elő a nyomozás során, így a kára közel 120 ezer forint volt. Mindkét férfi beismerő vallomást tett a tárgyaláson, részletesen elmondták, merre jártak, milyen értékektől szabadították meg a tulajdonosokat. A fémeket Várpalotán és Veszprémben értékesítették, a bevételüket pedig felélték.

A két férfit, akik kisebb értékre, üzletszerűen, társtettesként követték el a betöréseket, börtönbüntetésre ítélte a Veszprémi Járásbíróság. P. Jánosnak egy év tíz hónapot, társának egy év négy hónapot kell rács mögött töltenie.

A bíróság a károk megtérítésén kívül kötelezte őket a 180 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. A törvényszék helybenhagyta a döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!