Hírek

2012.07.03. 16:34

Profi spanyolok - Az Eb veszprémi szakértők szemével

Megyei körkép - Három Veszprém megyei szakembert kértünk meg, hogy mondják el véleményüket a labdarúgó Európa bajnokságról. Abban valamennyien megegyeztek, hogy a spanyol győzelem nem lepte meg egyiküket sem.

Novothny Ottó

Hamar László nemzetközi asszisztens: - A végére a játékvezetés helyreállt, a tévedés pedig benne van ebben a játékban. A meg nem adott gól után az európai  futball szervezet irányítói mindenkit kirendeltek a pályára és célirányosan azt kellett figyelniük, hogy a feladatok végén átjut a gólvonalon a labda, vagy sem. Kiderült, hogy hangzavar és pokoli hangulat nélkül, amikor kizárólag erre az egy dologra kellett koncentrálni, ötven százalékos volt a találati arány! Vagyis változatlanul nem értem, mi szerepe van az alapvonali bírónak. Ami a spanyolokat illeti: ők akkor nyújtották a legjobb teljesítményt, amikor kellett. Vérbeli profi alakulat, akik esélyt sem adtak ellenfelüknek. A dolgokat lehet így és úgy magyarázni, de az egyetlen és legfontosabb a fociban: gólt kell rúgni. A hosszabbítás utáni döntetlennél  a legjobb megoldás az újrajátszás lenne, de erre ma már nincs idő. Így marad a büntető, ami a lehetőségek közül egyelőre a legésszerűbbnek tűnik.

Solymosi Péter NB I-es játékvezető: - Alapvetően tetszett az Eb, noha volt egy-két lagymatag meccs is. Ebből a szempontból igazán nagy meglepetés nem ért. Saját szakmám szempontjából viszont ezt nem mondhatom el, hiszen kellemes élmény volt látni, hogy a játékosok partnerek voltak mindenben, nem volt fetrengés és mindenképpen biztató, hogy kimondottan fegyelmezett volt a játék. Néhány kiállítás történt csupán. A spanyolok eleinte túlzottan védekező stílusban futballoztak, ami abból a szempontból érthető, hogy a barcelonai focihoz itt nem volt Messijük. Így gyakran alakult ki állóháború, ami nézőként nem a legjobb élmény. A döntőre azonban megtalálták a gólszerzőket és ezzel szerintem megérdemelten nyerték meg a kontinensviadalt.

Orbán Tamás a Veszprém FC volt edzője, vezetésével a csapat az NB III-ban bajnoki címet is szerzett: - Amikor az ellenfél engedte, akkor a spanyolok eldugták a labdát, ami laikusként feleslegesnek tűnik, de nyilván szinte minden történés valaminek az előkészítése volt. A portugálok keményen letámadták őket, na akkor nem működött ez a passzolgatós játék, vagyis kiderült: van ellenszer. A hollandok korai kiesése nagyon meglepett, úgy éreztem, hogy nem mindig a legjobb csapattal léptek pályára, vagyis eltaktikázták magukat. Azt hiszem az történt ezen az Eb-n, amire számítani lehetett.

 


 

Vereség ellenére megható fogadtatás

Ezrek várták a repülőtéren a döntőben vereséget szenvedő olasz válogatottat. Napolitano államfő köszönetet mondott a csapatnak: "rendkívüli eredményt értetek el, sikeretek ösztönzésként hatott az olaszokra" - fogalmazott. "Az olasz labdarúgást sújtó bundabotrány után ez a válogatott visszaadta a szurkolóknak a fociba vetett bizalmát - mondta Abete az olasz szakszövetség elnöke.  Ugyanakkor ez nem ad amnesztiát a bűnösöknek" - hangsúlyozta az olasz futball első embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!