Hírek

2012.11.12. 12:32

Projektekkel finanszíroz a Pannon Egyetem

Veszprém - A Pannon Egyetem a hiányt elsősorban projektbevételeivel pótolja, mondta az intézmény vezetője, akit az önfinanszírozó felsőoktatás lehetősége kapcsán kerestünk.

Zalai Hírlap

 A kormány a felsőoktatási rendszert úgy akarja átalakítani, hogy az önfinanszírozó és magas színvonalú legyen. Hoffmann Rózsa  oktatási államtitkár szerint a felsőoktatási intézmények - ha nehézségek árán is - képesek kigazdálkodni a most elrendelt 7,33 milliárd forintos zárolást. A kormány azokon a területeken döntött kisebb-nagyobb összegű zárolásról, amelyeknek a működését az elvonás nem teszi lehetetlenné.

 - A Pannon Egyetem nem egyszerűen oktató intézmény, hanem oktató-kutató-innovációs intézmény. Ezt bevételeink összetétele is mutatja - nyilatkozta dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora. - Már most is a kutatási és innovációs projektjeink adják bevételeink hatvan százalékát. Így tudjuk fenntartani képzéseink magas színvonalát a megszorítások ellenére is. A mostani zárolás 212 millió forint, ami a központi finanszírozás öt százaléka, ez a teljes költségvetésre vetítve közelítőleg két százalék. A hiányt elsősorban projektbevételeinkkel pótoljuk. Mi semmiképpen sem engedünk a minőségi elvárásainkból és fejlesztéseinket sem állítjuk le. Ebből következik, hogy költségvetésünkben tovább emelkedik a saját rész aránya.

Az önfinanszírozó felsőoktatási modell kapcsán a rektor elmondta: a Pannon Egyetem már most is többségében projektekkel finanszírozza magát, emiatt tartozik a pozitív mérleggel működő intézmények közé. 
- Felkészültünk arra, hogy ennek mértéke a jövőben tovább emelkedik. Ez a verseny erősödéséhez vezet, ami hallgatóink és céges partnereink érdekét is szolgálja. Természetesen az önfinanszírozás nem azt jelenti, hogy az állam közvetve sem vesz részt a finanszírozásban.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!