Hírek

2013.02.01. 08:00

Rádőlt a tábla a motorosra

Nem mindennapi közúti baleset történt tavaly ősszel Veszprém belvárosában. Egy motorosra rázuhant a közlekedési tábla. A szövevényes ügy a napokban zárult, végül is a megsérült motoros számára is megnyugtató módon.

Tremmer Tamás

A Veszprém központjában épülő körforgalom előtt közlekedett még tavaly ősszel robogójával Kerekes László. Hatalmas csattanásra eszmélt, s már repült is le a motorról. A beruházás szélén ideiglenesen elhelyezett közlekedési tábla eldőlt, s olyan erővel csapódott neki a  motorosnak, hogy  azonnal talajt fogott.  A szerencsétlenül járt  veszprémi férfi nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, többek közt a farokcsontja is eltört. A fizikai fájdalmán túl anyagi kár is érte, összetört  a motor.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy szinte a balesettel egy időben haladt el mellette egy kórházba tartó, egyébként egy idős beteget szállító mentőautó. A sofőr megállt, a mentők megvizsgálták a motorost és beszállították az ambulanciára.

Kerekes László hálás a sorsnak, hogy "odaküldte" a mentőket, így gyorsan és szakszerűen ellátták a sérüléseit. A szerencsétlenül járt motoros táppénzre kényszerült, így volt ideje "kinyomozni" a tábla elhelyezőjének az adatait. Mindez nem kis utánjárást igényelt, megkereste a polgármesteri hivatalt, a fővállalkozót, az alvállalkozót, a közútkezelőt, a rendőrséget. Bonyolította a helyzetet, hogy időközben kiderült, nem csak egy cég feladata volt a közlekedési táblák elhelyezése.

 

 

Kerekes László szerencséjére kéznél voltak a mentők, a táblát elhelyező kft. vezetője pedig elismerte a cég felelősségét (Fotó: Penovác Károly)

Végül célba ért, egy ajkai cég, a Bakony Plastiroute Kft. munkatársai helyezték ki a táblát, amelyik ledöntötte a motorost. Vántsa Előd ügyvezető elmondta neki, több mint húsz éve dolgoznak a szakmában, a feladataikat mindig szakszerűen, balesetmentesen végezték, ilyen esetük még nem volt. Elismerte, hogy a beosztottjai munkakörükben elkövetett gondatlan, veszélyhelyzetet előidéző magatartásukkal okozták e nem mindennapi balesetet.

Ugyanakkor megnyugtatta Kerekes Lászlót, a kft. rendelkezik felelősségbiztosítással, ezért a biztosítója minden kárt megtérít, de ehhez egy kis időt kért a sérülttől.  Újabb köröket futottak, több hónapos telefonálás, levelezés, egyeztetés, utánajárás végén a biztosító legnagyobb megdöbbenésükre közölte: nincs jogalap a kár rendezésére.

A biztosító megkérdőjelezhető, érthetetlen döntését nem csak a motoros, hanem a táblát elhelyező ajkai kft. sem akarta tudomásul venni, de már nem volt mit tenniük.

A különös - ügy  igaz, hogy hónapokkal az eset után - mégis megnyugtató módon zárult. A társaság vezetője a sérültnek a számlával igazolt összes anyagi természetű kárát megtérítette. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!