Hírek

2012.05.30. 16:08

Régészek tárják fel a Kerkápoly-kriptát

Kővágóörs/Tihany - Zala vármegye első alispánja, Kerkápoly István kriptáját tárták fel a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai, hogy a családi sírboltot rendbetehessék a leszármazottak.

Munkatársainktól

A település már bezárt temetőjében szerdán kutatta a sírt Perémi Ágota régész, aki elmondta lapunknak, hogy a család leszármazottai szeretnék rendbe tetetni a sírt ezért kértek segítséget. A régész munkája során feltárja a sírt, ahol egy férfi, két nő és két gyermek csontváza található, majd azokat átvizsgálják. Amennyiben lenne antropológus szakember a megyében, azzal is megvizsgáltatnák a csontokat. Akkor kiderülhetne például, hogy milyen betegségekben szenvedtek a családtagok. A korábban már feldúlt kriptában most a földi maradványok mellett például vasszegeket, koporsódíszeket találtak.

 

   


Többen harcoltak a forradalomban

A kripta újravakolását követően az elhunytak maradványait újra eltemetik. Mindezt Kerkápoly István ükunokája, Kerkápoly Piroska néni kérésére végzik. Piroska néni a közeli Szentantalfán él, ő látogatja a kriptát, amely mint lapunknak elmondta, mára meglehetősen rossz állapotba került. Szeretné rendbehozatni, hogy ősei méltó körülmények között nyugodjanak.
 
- Üknagyapám Zala vármegye első alispánja volt 1837-től 1848-as haláláig. Akkor temették ide és talán akkor épülhetett a kripta. Azt követően az üknagyanyámat és az ő gyermekeit helyezték ide. A kripta külsejét már rendbe tetettem, a belsején van most a sor. Egyébként az üknagyapám eddig ismert 14 gyermeke közül három részt vett az 1848-as szabadságharcban, sőt, Budavár visszafoglalásánál is ott voltak. Unokatestvére, Kerkápoly Károly pedig pénzügyminiszter volt 1870 és 1873 között.

Tehát neves felmenőkkel büszkélkedhet a család, amelynek tagjait össze is hívtam 2008-ban egy találkozóra. A Föld minden pontjáról érkeztek, több, mint hatvanan voltunk. Az ősök a megye különböző temetőiben nyugszanak, távolabbi tervem, hogy mindannyiukat idehozatom - mondta Piroska néni.

Régészek dolgoztak Tihanyban is, ahol a Pisky sétány közelében a támfal és az ivóvízvezeték építése közben emberi csontvázak kerültek elő. Az első megállapítások szerint a XVII.-XVIII. századból származnak - közölte Pintér László, a Laczkó Dezső Múzeum régésze.
Elmondta, hogy a feltárás legeléjén tarttanak, nincs kibontva még sír. A szakemberek elsődleges véleménye szerint egy régi temetőre bukkantak. - Abban az 50-60 méter hosszú, 2.5 méter széles szelvényben, ahol jelenleg dolgozunk, legkevesebb ötven sír található - közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!