Hírek

2011.02.26. 10:59

RMDSZ-kongresszus - megkezdődött az új fejezetet nyitó kongresszus

Nagyváradon megkezdődött szombat délelőtt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tizedik - tisztújító - kongresszusa, amely a várakozások szerint új fejezetet nyit a szövetség huszonegy éves történetében.

MTI

Markó: az RMDSZ az erdélyi magyarság közös szellemi-politikai vagyona

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az erdélyi magyarság közös szellemi-politikai vagyona - mondta szombaton Nagyváradon Markó Béla. A tisztújító kongresszusát tartó szövetség elnöke hangsúlyozta: a politikai egység önmagában is érték egy kisebbségi helyzetben levő közösség esetében, mert azt mutatja, hogy abban a közösségben erősebb az összetartozás szándéka, mint a széthúzás, erősebbek a közös érdekek, mint a véleménykülönbségek. 
Markó emlékeztetett: Romániában a szervezet  partneri viszonyt alakított ki a különböző demokratikus pártokkal, ma már közigazgatáshoz, kormányzáshoz értő, felkészült politikusi gárdája van. "Több kormányban is bizonyítottuk ezt" - mondta Markó, aki szerint a szövetség erénye az, hogy az egyezségeket betartja, de örök szövetségese csakis a romániai magyar közösség.

Pelczné: a kongresszus mérföldkő lehet az RMDSZ életében

 "Ha ma a változás mellett döntenek, akkor segítő kezet nyújtunk a jövőben (...) a kárpát-medencei összmagyarság érdekében" - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke szombaton az RMDSZ nagyváradi kongresszusán.
 A politikus szerint a mostani kongresszus mérföldkő, korszakhatár lehet az RMDSZ életében.
 A tisztújítás, a változás nem csak a fiatalításról szól, hanem a helyes út megtalálásáról, a jövő együttműködéséről is - fogalmazott a politikus.

Martens: Az Európai Néppárt számára fontosak a kisebbségek

Az Európai Néppárt számára fontosak a kisebbségek, a romániai magyar közösség politikai egysége is fontos európai érték - hangsúlyozta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyváradi kongresszusához intézett köszöntőjében Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke. A politikus videó-üzenetében gratulált Markó Bélának, aki - mint Martens fogalmazott - 1993 óta felépítette azt a szervezetet, amely fontos politikai mozgalommá vált Romániában és Kelet-Közép-Európában. "Az ő és az Önök pártjának nagyszerű megvalósítása ezekben az években a romániai magyar közösség politikai egysége, ez olyan érték, amely rendkívül fontos" - mondta Martens, kifejezve reményét, hogy utódja ugyanezt a szerepet fogja betölteni. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Európai Néppárt szoros együttműködésben dolgozott együtt az elmúlt esztendőkben - mondta Martens.

Ponta: az RMDSZ döntése, hogy csatlakozik-e az ellenzékhez vagy nem

 A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) döntésén múlik, hogy a magyar szervezet csatlakozik-e az ellenzéki szövetséghez vagy nem - jelentette ki Victor Ponta, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a nagyváradi RMDSZ-kongresszuson.  A román ellenzéki PSD, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnökeként Ponta kifejtette, hogy az ellenzéki szövetség "a mostaninál kevésbé korrupt kormányzást és jólétet" akar románoknak és magyaroknak egyaránt. 
 Ponta szerint a romániai magyarok is elégedetlenek az ország helyzetével, és azt akarják, hogy kilábaljon minél hamarabb az "erkölcsi, politikai és gazdasági válságból", amelyben Ponta szerint jelenleg Románia található. A PSD elnöke szerint az USL ebbe az irányba vezető úton akar haladni a továbbiakban az RMDSZ-el együtt.
Crin Antonescu liberális pártelnök is reményét fejezte ki, hogy az RMDSZ a román ellenzék "nagyszabású politikai projektjéhez" nem 2012-ben, a következő parlamenti választások nyomán, hanem már a következő hetekben csatlakozni fog.

 Semjén Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte az etnikai alapú magyar pártok létét

A magyar kormány együttműködik Románia kormányával, amiben az RMDSZ is részt vesz - mondta Semjén Zsolt szombaton Nagyváradon, amikor a budapesti kormány nevében köszöntötte az RMDSZ kongresszusát.

Magyarország és Románia együttműködése nem taktikai, hanem stratégiai - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes megjegyezve, hogy Magyarország mélyen elkötelezett Románia shengeni csatlakozása mellett.
Semjén Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte az etnikai alapú magyar pártok létét mind Romániában, mind a környező országokban.

Basescu és Boc: Az RMDSZ az egyik legmegbízhatóbb szereplője a romániai közéletnek

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az egyik legmegbízhatóbb politikai szereplője volt a romániai közéletnek - ezt a gondolatot fogalmazta meg szombaton Nagyváradon a kongresszushoz intézett üzenetében Traian Basescu államfő és a felszólaló Emil Boc miniszterelnök.  Annak, hogy Románia szebb és erősebb állammá váljon, az a záloga, hogy a népcsoportok megtarthassák önazonosság-tudatukat és kultúrájukat - hangsúlyozta Basescu, hozzátéve, hogy ő ebben mindig partner lesz. Az RMDSZ jelentős eleme a romániai politikai életnek - mondta az államfő.
 Emil Boc miniszterelnök úgy fogalmazott: ez a szövetség az elmúlt két évtizedben az egyik legkomolyabb és felelősségteljesebb politikai ereje volt a romániai közéletnek, az utóbbi időszakban pedig megbízható koalíciós partnerként segített megmenteni az országot a gazdasági összeomlástól. A miniszterelnök külön méltatta Markó Bélát, akinek - mint fogalmazott - gazdag politikai tapasztalata és kiegyensúlyozottsága nagyban hozzájárult az ország stabilitásához.

Megkezdődött az új fejezetet nyitó kongresszus

Az RMDSZ eddigi elnöke, Markó Béla, aki tizennyolc esztendőn keresztül állt a romániai magyarok e szervezetének az élén, ezúttal nem jelölteti magát újra a posztra. Három személy mérkőzik meg egymással szombaton a csaknem 560 küldött előtt az elnöki székért: Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátor (Traian Basescu államfő jelenlegi kisebbségügyi tanácsadója) és Olosz Gergely RMDSZ-es háromszéki képviselő.
A kongresszusra Magyarországról több politikus érkezik, köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a román nagypolitika szereplői közül jelen van Emil Boc miniszterelnök, az ellenzék részéről Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve Daniel Constantin, a Konzervatív Párt elnöke is. 
 A meghívottak köszöntője után Markó Béla tartja meg elnöki beszámolóját, amelyet az erről szóló vita követ. Délután az elnökjelöltek mutatkoznak be, röviden ismertetve programjukat. Elképzeléseikről egyébként az elmúlt hetekben zajló kampány során volt már alkalmuk tájékoztatni a romániai magyarságot. Este várhatóan megválasztják az RMDSZ új elnökét, és megkezdődik az alapszabályzat-módosítás vitája. Erről vasárnap születik majd határozat, akkor a szövetség programját is módosítják a küldöttek, akik más dokumentumokat is elfogadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!