Hírek

2013.07.22. 16:16

Roby Lakatos volt az Auer Szimfonikusok együttes meglepetése

Roby Lakatos és zenekara volt a meglepetésvendége az Auer Szimfonikusok zenekar vasárnapi koncertjének.

Balla Emőke

Az Auer nyári akadémiát hetedszer rendezték meg a zeneművészeti szakközépiskolában, az intézmény jelenlegi és volt növendékeinek. A sikeres zenészképzés feltétele, hogy a szakmai munka ne érjen véget a szorgalmi időszakok végén, a fiatal muzsikusok kapjanak feladatokat, fellépési lehetőséget. Kihívást jelentő műsorszámokat tanulnak, melyekért érdemes a napi hat, hét óra próbát vállalni. Ezt már az Auer Szimfonikusok munkáját irányító Kováts Péter hegedűművész mondta a közönségnek az egyetemi aulában. Tartalmas tíz nap volt, összegezte. Az ifjú zenészek a napi munka után este a VeszprémFest előadóit hallgatták, találkoztak velük, távolról a Rozé, rizling napok programjába is bepillantottak.

Rossini Tell Vilmos című operájának ismert nyitánya után egy hangvételében teljesen különböző, finoman hangszerelt, csodálatosan megkomponált mű, Ravel Pavane egy infánsnő halálára című lírai darabja következett, majd egy modern hangzású de Falla szvit. Közben cserélték a zenészeket, hogy mindenki lehetőséget kapjon. A második részt egy vidám táncos produkció, Saint-Saens Danse macabre című műve nyitotta, majd egy román zeneszerző, Enescu Román rapszódiáját szólaltatta meg a zenekar. Kováts Pétert a darabban rejlő őszinteség, népi erő, népi ritmusok és akkordvilág ragadták meg. A játékos mű valóban olyan erővel, revelációval hatott, hogy az ember beleborzongott. Ismeretlen, idegen, mégis hozzánk közelálló dallamok, jól érthető darab. A népszerű musicalszerző, Bernstein Három tánca helyett számomra az előbbi hatásosabb zárás lett volna.

Uher-Győrfi Bálint (balról) és Román Iván fiatal tehetségek együtt játszhattak Roby Lakatossal (Fotó Orosz Péter)

Az utolsó szám előtt azonban meglepetést konferált fel Mészáros Zoltán, a VeszprémFest főszervezője. Olyan meglepetést, amiről két napja még sem az Auer Szimfonikusok zenészei, sem a vendég nem tudott. Roby Lakatos igazi világsztár, aki már negyedik alkalommal tér vissza a veszprémi fesztiválra. A szombati önálló fellépés után az együttes a vasárnapi koncerten is eljátszott néhány műsorszámot. A zenekar összébb húzódott a színpadon, helyet adva a professzionális zenészeknek. Roby Lakatos nagyságát mutatja, hogy boldogan vállalta a közös zenélést az Auer Szimfonikusokkal. Három, a dzsessz zene felé kacsingató fiatal lehetőséget kapott, hogy megmutassa tehetségét. A szaxofonos Uher-Győrfi Bálint, a hegedűs Román Iván és az ütős Józsa Bálint együtt játszhatott, improvizálhatott az „ördög hegedűsével”, aki ezekben a pillanatokban alázatosan visszavonulva, hátrébb lépve segítette a fiatalokat. Zenetörténeti pillanatok voltak, a fiataloknak életreszóló élményt jelentett.

Teljes este volt. Nemcsak a klasszikus virtuóz tette azzá, hanem a fiatal muzsikusok. Az Auer Szimfonikusok előadásukkal felnőttek a legnagyobbakhoz.

 

 

Nyáron sem ér véget a munka

A Mendelssohn Kamarazenekar és a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola közös elhatározásából,2007-ben kezdte meg működését az Auer Szimfonikusok. Az együttes fesztiválzenekarként működik, próbáit és hangversenyeit a VeszprémFest ideje alatt tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!