Hírek

2006.05.27. 19:03

Romániában koordinációs központot létesítenek a madárinfluenza ellen

Bukarest (MTI/AP) - Nemzeti központ létrehozását rendelte el a madárinfluenza elleni harc koordinálása végett szombaton Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök, miután az országban tovább emelkedett a járvány rendkívül veszélyes H5N1-es vírusával fertõzött háziszárnyasok száma.

Mórocz Zsolt

A nemzeti koordinációs központot a pénzügyi, belügyi, környezetvédelmi, egészségügyi és szállítási minisztériumok szakemberei és a közegészségügyi hatóságok fogják irányítani - közölte Tariceanu, miután találkozott a szakértõkkel.

A román hatóságok a H5N1-es vírus 83 újabb kitörését regisztrálták az elmúlt hetekben, azt követõen, hogy a Brassó megyei Feketehalom (Codlea) település baromfitelepeirõl illegálisan élõ baromfit adtak el gazdálkodóknak a szomszédos övezetekbe, megkönnyítve a halálos vírus terjedését.

A járványgócok többségét Feketehalom környékén észlelték, de eljutott az újabb romániai madárinfluenza Bukarest peremére is. Emberek között a vírus még nem okozott megbetegedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!