Hírek

2016.01.12. 15:40

Felmentették az ajkai polgármestert és társait

Veszprém – Nem követtek el bűncselekményt, ezért felmentette Schwartz Béla ajkai polgármestert és társait hűtlen kezelés bűntette és zsarolás vádja alól Mészáros Mária tanácsvezető bíró a Veszprémi Törvényszéken kedden.

Kovács Erika

A törvényszék sajtóosztálya az ügyben közölte: a Veszprémi Járásbíróság első fokon 2015. január 23-án Sch. B. elsőrendű vádlottat az ellene emelt egy rendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének, valamint egy rendbeli, zsarolás bűntettének vádja alól, H. B. Gy. másodrendű vádlottat mint bűnsegéd ellen emelt egy rendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének vádja alól, és P. A. harmadrendű vádlottat mint bűnsegéd ellen emelt egy rendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének vádja alól felmentette. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett a vádlottak terhére, hatályon kívül helyezés végett.

A Veszprémi Törvényszék másodfokon január 12-én, kedden az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Az ügyről korábban megírtuk: a vádirat szerint az elsőrendű vádlott, Schwartz Béla mint ajkai polgármester úgy juttatott a helyi labdarúgó-egyesületnek támogatást, hogy egy korábban, más megrendelésére elkészült szervizutat a harmadrendű vádlott cégén keresztül leszámláztatott a település önkormányzatának. Az összesen 10,7 millió forint egy részét a harmadrendű vádlott a futballklub számlájára továbbutalta. A labdarúgó-egyesület így egy 9,74 millió forintos tagi kölcsönt ki tudott volna egyenlíteni, erre a klub következő idényre való licenckérelme miatt volt szükség. Az ügyletet a másodrendű vádlott mint az építési iroda vezetője vetette fel, és azt az első- és a harmadrendű vádlottak elfogadták. Az önkormányzat és a harmadrendű vádlott kft.-je fiktív szerződést kötött, amelyben három korábbi munka ellenében nagyobb összeg megfizetését vállalta az elsőrendű vádlott. A harmadrendű vádlott cége az így szerzett pénzből nagyobb összeget átutalt a labdarúgó-egyesületnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!