Hírek

2014.04.03. 10:18

Segíteni, önzetlenül

Zsuzsit gyerekkora óta ismerem, mindig vidám, kedves, segítőkész kislány volt. Most is az, csak éppen már felnőtt. Jó tulajdonságait azonban megőrizte, ma is foglalkoztatja, hogy miként tehet másokért, hogyan segíthet önzetlenül.

Tóth B. Zsuzsa

Nem is csodálkoztam, mikor megtudtam, hogy önkéntes munkát vállalt és a környezetvédelemért kész tenni bármikor. Évek óta vágyott már arra, hogy egy kicsit próbára tehesse magát külföldön. Nem kitelepülni akart, hanem belekóstolni más népek életébe, kultúrájába, megismerni idegen nyelveket. De eszébe sem jutott, hogy a bizonytalanságot vállalja. Amikor tavaly adódott ez a remek lehetőség, kapott az alkalmon. Nem volt kockázat, biztos munkát kapott, amiért ellátás és szállás járt. Az Európai Önkéntes Szolgálattal, a Fiatalok Lendületben Program keretein belül utazhatott.

- A nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület segítségével októberben egy hónapot tölthettem egy finnországi ifjúsági centrumban önkéntesként. Az ottani erdei iskolában kilencen voltunk önkéntesek, Európa több országából. Magyarországról ketten mentünk. A centrum területén, valamint az erdei iskolában dolgoztunk, a gereblyézéstől kezdve különböző kinti és benti feladatokon kívül, a diákokkal való foglalkozásig sok féle feladatunk volt - meséli Zsuzsi.

Zsuzsi számára meghatározóak a finnországi önkéntes munka idején szerzett élmények. A képen elöl látható a tapolcai lány

A tapolcai lány most a fővárosban él és dolgozik. Szerencsére elengedték munkahelyéről arra az egy hónapra, hiszen éppen akkor munkahelyi változások is voltak, így tudták nélkülözni. Zsuzsi egyébként könnyűipari mérnökként végzett, de sokkal inkább érdekli ma már az újrahasznosítás, környezetvédelem. Nyitott szívű, barátságos, így Finnországban is barátokra talált fiatal társaiban. Tetszett neki, hogy ott nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy összekovácsolják a csapatot, sokat számított az elfogadás, a zökkenőmentes együttélés. Hatan laktak egy faházban, sőt, egy szobában, mint egy nagy család. Alkalmazkodniuk kellett, ez pedig nem ment mindenkinek. Zsuzsinak szerencsére nem okozott problémát. Már egy hét után úgy érezte, hogy bár idegen országban, idegen emberek között van és idegen a nyelv is, mégis, mintha régi ismerősök lennének mindannyian. A közös nyelv pedig az angol volt. Esténként maguknak főztek vacsorát, együtt.

- Minden este más nemzet konyhájába kóstolhattunk bele, én lángost sütöttem. Tejföl persze Finnországban nincs, de valami hasonlót találtam. Sajt rengeteg féle készül ott, és a finnek mindenhez tejet isznak. Az ebédhez úgy terítenek, hogy a vizespohár mellé tejes poharat is tesznek. Salátát gyakran fogyasztanak, sokkal többet, mint mi - mondja Zsuzsi, aki a különféle akcentusoknak is köszönhetően jól ráerősített az angol nyelv tudására, de persze közben a finn nyelvbe szintén belekóstolt. Meglepte, hogy ott mindenki, a negyvenes, ötvenes korosztály tagjait beleértve, beszél angolul.

- Nagyon más volt minden, mint itthon. Például ott eszébe sem jut senkinek, hogy szemeteljen, vigyáznak a természetre, közelebb áll hozzájuk, mint hozzánk. Gyönyörű a környezet, a rengeteg tó, amellyel bármerre is utaztunk, találkoztunk. Nagyon sokat játszottunk, de nem a fiókból kivett társas játékokkal, hanem a kreativitásunkat fejlesztő, bennünket összekovácsolókkal. Vidám csapat voltunk. Honvágyról ilyen rövid idő alatt talán nem lehet beszélni, de amikor egy, a hazámat népszerűsítő filmet láttam az interneten, mégis megkönnyeztem. Másképp látja az ember olyan távolságból az otthonát - mondja.

Kokkola városban dolgozott, amely körülbelül félúton van a főváros és a Mikulás birodalma, Rovaniemi között. Mindkét helyre ellátogattak, de egyébként is rengeteg programot biztosítottak számunkra. Zsuzsi mutatja is az ott készült fényképeket. Mindegyikről vidám fiatalok, gyerekek néznek vissza, és tényleg szép a környezet. A kiválóan felszerelt erdei iskola faházainak ajtajainál tábori gumicsizmák, vízhatlan ruhák sorakoznak pedáns rendben. Mellettük kis kézi zuhany a tisztításukhoz. Az ott dolgozó önkéntes fiatalok még jelképes összegű zsebpénzt is kaptak. A program keretében azonban rövidtávot követően hosszabb időszakra csak egyszer mehet valaki külföldre. Az viszont munka mellett már nem vállalható be Zsuzsi számára. Örül, hogy így eljuthatott egy olyan országba, ahova - mivel egyébként nem vágyott különösebben -, nem is ért volna el másképp. Izgalmasnak tűnt számára, egy kicsit kihívásnak, hiszen egy fiatal ilyen módon igazán próbára teheti magát.

- Ha lehetett volna választani, inkább valamelyik mediterrán vidékre mentem volna, de nem bánom, hogy így alakult. Már csak azért sem, mert az ottani spanyol önkéntes lányokkal jó barátságot ápolunk. Egy hónapja eljutottam hozzájuk Spanyolországba, a nyáron pedig ők készülnek idejönni. De a többiekkel is levelezünk mindannyian - mondja a fiatal lány, aki hetente egy napot az önkéntes munkával tölt. Egy nemzetközi cégnél dolgozik, ahol nem hagyományosan újrahasznosítható hulladékok gyűjtésével foglalkoznak. Például chips-es csomagoló anyagokkal, cigaretta csikkekkel.

- Most éppen iskolákat keresünk meg, hogy szervezzenek gyűjtést az intézményükben a sós ropogtatnivalók csomagolásaiból. Ugyanis azokért cserébe a saját iskolájuk pénzbeli támogatást kaphat. Egyre inkább partnerek ebben, de sokszor nagy kitartás kell ahhoz, hogy megértessem, saját érdekükben és egyben gyermekük jövőjéért gyűjtsék a hulladékot szelektíven. Ez még mindig gyerekcipőben jár nálunk. A fiatalok nyitottabbak rá, de kitartással a középkorosztályt is át lehet nevelni a szelektív hulladékgyűjtésre, ezt a saját szüleim példáján látom. Az önkéntesség ugyancsak nem egy elterjedt hozzáállás. Úgy vagyok vele, hogy ha megtehetem, miért ne segítsek, pláne, ha egy számomra fontos ügy érdekében teszem. A munkám mellett van erre időm is. Külföldön már jóval előbbre járnak ebben, mint mi - szögezi le Zsuzsi, aki azonban nem vágyik arra, hogy más országban éljen. Viszont ha gyermeke lesz, szívesen lakna családjával inkább itt, vidéken, mint a fővárosban. Ez azonban még nem aktuális kérdés, és úgy érzi, hogy amíg az lesz, rengeteg a tennivalója. Neki, és mindannyiunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!