Hírek

2015.04.08. 17:33

Segítik a kárpátaljai magyarságot - Ingyenkonyha kialakítását tervezik

Beregszász - Élelmiszerre, tüzelőre, gyógyszerre gyűjtenek többek között a segélyszervezetek a kritikus helyzetű kárpátaljai magyaroknak.

Kovács Erika

- Eddig 36 millió forint gyűlt össze a budapesti székhelyű Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítványnál - mondta Bunda Szabolcs helyi irodavezető Beregszászon. A szervezet csak Kárpátalját támogatja. Működésük 23 évében több mint 800 millió forintot adtak a rászorulóknak. Támogatásukra ismét nagy szükség van.

Bunda Szabolcs: élelmiszer, gyógyszer, ősszel tüzelő kell majd  Fotó: Hadnagy Marcell

Bunda Szabolcs utalt rá: 2015. február 25. és március. 31. között mintegy 1300 adakozó 36 millió forint szabad felhasználású adományt juttatott el hozzájuk a rászoruló családok és magánszemélyek megsegítésére. Ennek az összegnek a döntő többsége, 28 millió forint magyarországi banki átutalás. A támogatásért helyi szervezetek pályázhatnak. Ezenfelül 2,6 millió forinttal támogatják egy rászorulóknak működő konyha létrehozását, amit a helyi római katolikus egyházközség hoz létre egy épület átalakításával. Kiemelte, a kárpátaljai intézmények, főleg a karitatív szolgálatok minden évben jelzik feléjük igényeiket, megvalósításukért pályáznak hozzájuk. Honlapjukon évente közzéteszik a beérkezett adományok és a Kárpátaljára eljuttatott támogatások összegét, nyilvános működési költségükről és támogatásaikról is részletesen beszámolnak az interneten. Civil társulásokkal és segélyszervezetekkel, köztük a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye karitász szervezeteivel együttműködve kutatják fel a leginkább rászoruló családokat, magánszemélyeket, akiknek segíthetnek a mostani, különösen drámai helyzet túlélésében. Keresik a megoldást a családok tüzelőanyag-, illetve közműköltségeinek támogatására is, amelyre a várható tetemes áremelkedés miatt ősszel, télen lesz minden korábbinál nagyobb szükségük az ukrajnai háború miatt kétségbeejtő anyagi helyzetbe került kárpátaljai magyaroknak.

Fehér Ferenc, a karitász elnöke: A templomokban is gyűjtünk Fotó: Hadnagy Marcell

- Napi élelemre, gyógyszerre van égető szükség a térségben, meg ruha is kell az embereknek, később meg tüzelő, fűtéstámogatás -   erősíti meg az előtte elhangzottakat Fehér Ferenc, a munkácsi Szent Márton Egyházmegyei Karitász igazgatója. Az egyházközségek segítségével gyűjtenek, segítik az adományok elosztását, a segélyprogramok megszervezését.

Gyűjtenek többek között templomokban helyi plébánosok segítségével, minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a kárpátaljai emberek kritikus helyzetét enyhítsék, ahogy ezt tették az 1998-as és a 2001-es árvíznél is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!