Hírek

2017.05.23. 16:45

Segítséget nyújt a településeknek - Fenyvesi Zoltán a sikeres TOP-pályázatokról

Nagyon jelentősek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai. Az elnyert összegek sokszor a települések éves költségvetését is meghaladták, mondta Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke.

Balla Emőke

A TOP-pályázatok felé 2013-ban nyílt meg az út, amikor a megyei közgyűlés a településfejlesztés, területigazgatás feladatot megkapta.

A közgyűlés megkérdezte a településeket, civil szervezeteket, hogy milyen projektötleteik vannak, az önkormányzatoktól, vállalkozásoktól, civil szervezetektől 1200 projektötlet érkezett. Ezekből 2015-re elkészült az Integrált Településfejlesztési Program.

Van olyan település, mely több pályázatot is beadott, mondta Fenyvesi Zoltán
Fotó: Penovác Károly

- Megállapítottuk a prioritásokat, ezek elsősorban a gazdaságélénkítés, munkahelyteremtés, környezettudatosság erősítése, a turizmus fejlesztése. A célok megfogalmazásánál nagyon fontos volt, hogy a hátrányos helyzetű, leszakadó régiók nagyobb összegű fejlesztési pénzt kapjanak és felzárkózhassanak a fejlettebb régiókhoz. Figyeltünk arra, hogy a pápai, devecseri és a sümegi járás települései magasabb összeghez jussanak - közölte a közgyűlés alelnöke.

A pályázatot a megyei önkormányzat írta ki, 2016 nyár végére valamennyi pályázatot benyújtották. Az önkormányzatok a pályázatokat a Magyar Államkincstárhoz nyújtották be, amely szakmai szempontok alapján átnézte azokat. A megyei önkormányzat létrehozott egy ad hoc bizottságot a pályázatban nem érintett tagok képviseletével. A döntés-előkészítő bizottság tagja volt Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, akik együttes szavazata eredményezett pályázati sikert. A pályázatok ezek után kerültek vissza a megyei közgyűléshez, mely minden esetben támogatta azokat.

- A megyei keret több mint 46 milliárd forint, ehhez jön még Veszprém megyei jogú város külön kerete, 13,6 milliárd forint. A megyei önkormányzat az első körben 31,5 milliárd forintot osztott ki, és van még egy 13,7 milliárd forintos pályázati keret, ez a második kör, amit idén tavasszal írtak ki, nyárig újra lehet pályázni. 270 pályázat érkezett, mintegy 120 nyertes pályázatról tudunk, 36 pályázat elbírása még folyamatban van. Van olyan település, mely több pályázatot is beadott (olyan is, amely több mint tízet), a nyertes pályázatok 47 százaléka valósulhat meg városban, 53 százaléka faluban.

Fenyvesi Zoltán kiemelte, a pályázatok között lesznek több száz millió vagy milliárd forintos nagyságúak (ezek városi pályázatok, barnamezős rehabilitáció, ipari park fejlesztése, zöld város projekt), a legkisebb pedig 5,3 millió forintos, Ukk településen az orvosi rendelő felújítása. Monostorapáti óvodafejlesztésre és egy teljesen új bölcsőde építésére nyert 180 millió forintot a TOP-pályázaton, a településnek körülbelül 260 millió forint az éves költségvetése. Ábrahámhegyen 320 millió forintos fejlesztés valósulhat meg három ütemben: strandfejlesztés, egy csónakkikötő és egy közösségi ház építése.

- Nagyon jelentősek ezek a pályázatok, hiszen olyan összegekhez jutottak a települések, amiket korábban soha nem láttak. Sokszor a település éves költségvetését is meghaladta az elnyert pályázati pénz. A kormány szándéka szerint a települések az értesítéstől számított 30 napon belül aláírják a támogatási szerződést a minisztériummal. A legtöbb település megkapta az értesítést, a 30 nap június közepén jár le. Utána indul a közbeszerzés, ami hónapokig tarthat. A kisebb beruházások várhatóan jövő év tavaszára elkészülhetnek, a nagyobb volumenű beruházások - például zöld város projekt - hosszabb időt, másfél évet is igénybe vehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!