Hírek

2015.11.11. 15:28

Oldott sóval fogják szórni az utakat

Veszprém – A zúzott bazalt helyett fokozatosan áttér az oldott sóval történő síkosságmentesítésre a VKSZ Zrt., amely megduplázta gépparkját tavalyhoz képest.

Marton Attila

Az új technológia révén az útszóró sót nedvesített formában (kalcium-klorid-oldatot permetezve) juttatjuk ki a közutakra, visszaszorítva ezzel a környezet terhelését és a járulékos takarításokat, mondta dr. Temesvári Balázs, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ) vezérigazgatója. Hozzátette, a technológia több hazai és nyugat-európai városban is elterjedt már, előnye, hogy kevesebb anyagot használnak fel, és mentesül a szolgáltató azoktól a költségektől is, amelyeket a bazalt begyűjtése és veszélyes hulladékként való elhelyezése idézett elő.

A gazdaságosság mellett az új technológia bevezetését indokolta az is, hogy az eljárás kevésbé rontja az aszfalt minőségét, és az oldat jobb hatékonysággal olvasztja a havat és a jeget, mint a szilárd halmazállapotú só.



A zúzott bazaltot az előttünk álló télen a közterületi járdákon, tereken, aluljárókban, szűk és meredek mellékutcákban használják, a következő évtől pedig a tervek szerint minden síkosságmentesítést oldott sóval végeznek majd. A bazalt tárolására új tárolóedényeket helyeznek ki a városban, ezek a kisméretű gépeket látják majd el szóróanyaggal.


A szolgáltató a korábbi évekhez képest idén kétszer akkora gépjárműflottával – nyolc tolólappal és szóróadapterrel ellátott tehergépjárművel, öt járdatakarító géppel, valamint a tavasszal vásárolt és e célra is felszerelt kisebb traktorokkal – végzi a síkosságmentesítést Veszprémben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!