Hírek

2014.03.27. 15:30

Snétberger-központ: fejlesztés egymillió eurós dán támogatással

Hangstúdiót és karrierirodát létesítenek a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban, a dán Velux Alapítványok ehhez mintegy egymillió eurót (300 millió forintot) biztosítanak. Az építkezés októberben kezdődik, a megnyitó 2015. június 15-én lesz.

"Ez a támogatás nagyszerűen egészíti ki az állami forrásokat a felzárkóztatás-politikában. A tehetséggondozásban példaképekre van szükség, Snétberger Ferenc, a magyar roma kultúra utazó nagykövete ilyen, és példaképekké válhatnak a felsőörsi központból kikerülő zenészek is" - fogalmazott Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Kovács Zoltán szerint a kezdeményezés minden támogatást megér, és a kormány örömmel veszi a mostani kiegészítő segítséget, amely egy pályázat eredményeképpen valósul meg.

A dán Velux Alapítványok a Befektetés a jövőbe program keretében nyújtják a Snétberger-központ fejlesztéséhez a 7 352 430 dán koronát, amely mintegy 1 millió eurónak, azaz 300 millió forintnak felel meg.

Tom Norring budapesti dán nagykövet kiemelte: a hangstúdió és karrieriroda építésével lehetőséget teremtenek a tehetséges fiatal roma zenészeknek karrierjük kiépítésére, biztos megélhetésük megteremtésére. Kiemelte, hogy a tetőablakok fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Velux cég árbevétele jelentős részét fordítja jótékony, fontos társadalmi célokra, és ez Magyarországon is így van.

"Kiemelten fontos cél hozzájárulni a romák társadalmi felzárkózásához oktatási, egészségügyi és más területeken. A Snétberger-központ fiatal tehetségei a megépülő stúdióban minőségi felvételeket fognak tudni készíteni, amelyek segítségével megalapozhatják további pályafutásukat" - fogalmazott Tom Norring.

Mészáros Zoltán, a központot működtető Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a felsőörsi központ területén a stúdiónak helyet adó kétszintes épület alapterülete 20-szor 10 méter lesz, a két stúdióhelység (az egyik 43, a másik 37 négyzetméteres) a földszinten fog működni, az emeleten multimédiás oktatóterem létesül kreatív iparági képzésekre. A projekt keretében a harmadik évre összesen 140 demó CD készül a központ diákjainak közreműködésével, ezzel összesen mintegy 180 fiatalnak teremtenek lehetőséget zenei karrierjük beindítására.

A dán támogatással egy karrieriroda is létesül a stúdió mellett, ez a bekerülő fiatalok pályáztatását, felvételét felsőoktatási intézményekbe, fellépési lehetőségeket fog menedzselni. A stúdió és az iroda a későbbiekben külső felhasználók előtt is nyitva áll majd, ezzel is hozzájárulva a központ fenntartásának költségeihez.

Kónya István, a Velux Alapítványok képviselője felidézte, hogy a dán céget Villum Kann Rasmussen dán mérnök alapította, a vállalatcsoport ma negyven országban 15 ezer embert foglalkoztat. A Velux 1971 óta működtet különböző alapítványokat, Magyarországon az elmúlt több mint egy évtizedben lett kiemelt céljuk a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok támogatása.

A Snétberger Zenei Tehetség Központ 2011 óta évente hatvan tehetséges, 12-20 éves roma fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetsége kibontakoztatására. A világhírű gitárművész, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Snétberger Ferenc által alapított intézmény a Norvég Alap 2,7 millió eurós támogatásával létesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!