Hírek

2017.06.28. 17:35

Sokallja a tanórákat a szakszervezet - Értékelték a közoktatás helyzetét

VESZPRÉM - A közoktatás helyzetét értékelte előadásában Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a megyei érdekképviselet meghívására.

Marton Attila

A megyei szervezet tanévzáró fórumán Perlaki Mária elnök köszöntötte a közelmúltban Eötvös József-emlékéremmel kitüntetett kollégáit.

Galló Istvánné országos elnök üdvözölte a Klik átalakítását, és úgy vélte, az újonnan létrejött rendszert - amelyben összesen közel hatvan tankerület működik országszerte - már nem jellemzi pénzhiány, ugyanakkor negatívumként említette, hogy az iskolák státusza érdemben nem változott: az intézmények továbbra sem kapták vissza önigazgatásukat.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke

A minisztériumtól azt kérték, az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozása során vegyék figyelembe, hogy jelenleg magas a tanulók óraszáma, emellett a tananyag mennyiségének csökkentésére is javaslatot tettek. A szakképzési rendszer átalakítása kapcsán elmondta, konstruktív az együttműködés a centrumokkal, ugyanakkor a közismereti tárgyakat túl alacsony óraszámban tanítják a diákoknak.

A szakszervezet munkáját értékelve kiemelte, sikerült elérniük, hogy az oktatást-nevelést segítő dolgozók januártól béremelést kaptak, valamint, hogy az elmúlt években béren kívüli juttatásokban is részesültek.

A pedagógus-életpályamodell kapcsán megjegyezte, azzal, hogy egy törvénymódosítás után már nem a mindenkori minimálbérhez, hanem egy meghatározott vetítési alaphoz igazították a béreket, az eredeti ígérethez képest több tízezer forinttól esnek el a pedagógusok.

A szakszervezeti elnök a jövő kapcsán arról is beszélt, az ágazatot pedagógushiány sújtja, ezért meg kell teremteni a lehetőségét a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásának, azt azonban ellenzik, hogy képesítés nélkül lehessen tanítani az iskolákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!