Hírek

2009.07.30. 02:29

Sokkal kevesebb a bűncselekmény - Már 28 polgárőr vigyáz a rendre Berhidán

Berhida - Nem véletlenül érdemelte ki idén megyénkben Az év polgárőr egyesülete címet a berhidai társaság. A múlt évben már a felére csökkent a bűncselekmények száma a városban az előző időszakhoz viszonyítva. Mindezt nagyon sok munkával érték el.

Mátételki András

A néhai polgármester, Lajosfalvi Lajos haláláig vezette az önkéntesek csapatát. Két és fél évvel ezelőtt Fülöp Gyula sikeresen újjászervezte a maroknyi közösséget. 

Megszólítatta a régieket, s fiatalokat is hívott a soraikba, így lettek 15-en, de ma már 28-an állnak csatasorba. Sokat számított, hogy Vámos Tamás őrmester, Ősi körzeti megbízottja is beállt közéjük. 

Szakmai tudásával, fáradhatatlan munkájával nagymértékben hozzájárult a kiváló eredményekhez. A jelentkezőket csak akkor veszik fel, ha legalább egy szolgálatot vállalnak havonta. Ennél persze mindenki többet dolgozik - a vezénylést Szabó Rózsa titkár tartja kézben -, mivel a bulis hétvégeken hatan-heten is kint vannak az éjszakában. 

- Két évvel ezelőtt még sokat megengedtek maguknak egyesek: beszóltak a polgárőröknek, de velünk szemben, rendőrökkel is erősködtek. Sorra érkeztek a feljelentések betöréses lopások miatt, másokat hangoskodás miatt kellett rendre inteni. Azóta sok minden megváltozott - teszi hozzá a 27 éves Vámos Tamás, aki tavaly megkapta a Polgárőr Érdemkereszt bronz fokozatát. 

- Számtalan alkalommal én is beülök a polgárőrkocsi hátsó ülésére harmadikként, s figyelem társaim intézkedését. Volt rá példa, hogy be kellett segítenem, amikor egy részeg, kötözködő férfi nem akarta igazolni magát. Akkor szolgálatba helyeztem magam, s mint rendőr intézkedtem. Megbeszéltem a többiekkel, éjszaka bármikor felhívhatnak, ha esemény van, vagy éppen intézkedéshez tanácsot kérnek. 

Rákérdezek az elnöknél, hogyan áll a roma származá- sú lakosság beszervezése az egyesületbe, amiről az év elején hírt adtunk az újságban. Vámos Tamás elmondta, amikor az akció elindult, azonnal tízen jelentkeztek, de végül ötöt vettek fel a közgyűlésen. 

- Jó, hogy itt vannak közöttünk, mert őket jobban elfogadják cigány társaik, könnyebben megtalálják velük a hangot. A súrlódások, nézet- eltérések részben a szokásaik miatt történnek. 

A lényeg, hogy csökkent a bűncselekmények száma, a rendőröknek is nagyobb tekintélye van, mint régebben. Bizonyos, mondjuk így, nagyhangú családokkal is szót értünk, sőt nemegyszer segítik a munkánkat. Ez persze nem máról holnapra történt. 

A városban már lejárt lemez az, hogy intézkedéskor ezt vágják a fejünkhöz: Azért büntettek meg, mert cigány vagyok?! Szó sincs erről, mindenkivel egyformán bánunk. 

Senkivel nem vagyunk elnézőek, ha például valaki nem használja a biztonsági övet, ha kismotorjával bukósisak nélkül közlekedik. Azért időről időre akadnak kissé veszélyes, kriminális helyzetek, egy ilyenről beszél Kovács Attila, a csapat egyik oszlopos tagja. 

- Egy hangoskodó, ittas társaságot még tavaly az egyik éjszaka már többször figyelmeztettünk, de mindhiába. Ismét rájuk szóltam, ekkor már minősíthetetlen hangnemben beszéltek velem. Amikor szálltam ki a kocsiból, egy nagydarab fickó ököllel orrba vágott. Nekem sem kellett több, kicsavartam a kezét, a fiatalembert rányomtam a motorháztetőre. Így vártuk meg a rendőröket. 

A 39 éves Kovács Attiláról azért tudni kell, hogy a határőrségnél szolgált, ahol önvédelemre is megtanították. Mivel évekig mentőápolóként dolgozott, számtalan esetben szólnak neki, ha a városban valaki rosszul lett, baleset érte. 

Részt vett az újraélesztésben például annál az esetnél, amikor fiatalok közé hajtott egy motoros tavaly ősszel Papkeszinél. Noha a peremartoni rész- önkormányzat 2006-ban nyert egy FIAT Pandát, ami jelenleg a polgárőr egyesület szolgálati autója, s a várostól évente 500 ezer forintot kapnak, nincs önálló helyiségük.

A napokban nekik ígérte a plébános a használaton kívüli volt iskolát, de ezt persze először az egyházon belül kell rendezni, aztán fel kell újítaniuk. És persze jó lenne a mini sárga autó mellé egy használt terepjáró is, hogy a szőlő-hegybe ne saját kocsijukkal kelljen feljárniuk ellenőrzéskor. Arra számítanak, hogy a helyi vállalkozók összeadják a kellő summát a kocsira. a peremartoni részönkormányzat elnöke máris felajánlotta az éves tiszteletdíját, 95 ezer forintot.

Turcsányi Istvánné,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!