Hírek

2017.02.13. 17:16

Stabil a kihasználtság

Veszprém – Teljes kihasználtsággal működik a Veszprémi Bölcsődei és Egészségügyi Alapellátási Integrált Intézmény öt városi bölcsődéje.

Kutasi Zsófia

Barbainé Bérci Klára, a Veszprémi Bölcsődei és Egészségügyi Alapellátási Integrált Intézmény intézményvezetője elmondta, folyamatosan fel tudják tölteni a megüresedő férőhelyeket mind az öt bölcsődében. Szeptemberben a férőhelyek közel ötven százaléka üresedik meg, melyek általában novemberben-májusban megtelnek. Azonban a bölcsődei ellátás nem szigorúan szeptemberben kezdődik, az év során elsősorban a szülői igények alapján fogadják a kicsiket.

A beszoktatási időszak két hét, mely során a gyermekek megismerik az intézményt és hozzászoknak az új környezethez. Az öt veszprémi bölcsődébe négyszázhetvennégy gyermek jár; a dózsavárosi Napsugár Bölcsődébe négy, a Hóvirág Bölcsődébe nyolc, a Jutasi lakótelepi Vackor Bölcsődébe tizenkét, a Cholnoky lakótelepi Aprófalvi Bölcsődébe hat, a Cserhát lakótelepi Módszertani Bölcsődébe tíz csoport jár.

Egy csoportban tizenkét gyermeket fogadnak. Az Aprófalvi Bölcsődében a tervek szerint idén huszonnégy fővel két új csoport indul. Barbainé Bérci Klára elmondta, az új férőhelyekre már megvannak a jelentkezők.

Az intézményvezetőtől megtudtuk, a bölcsődei ellátást igénylők a két-három éves korosztályba tartoznak. Az utóbbi időszakban azonban megfigyelhető, hogy az anyukák a mielőbbi munkavállalás érdekében már hét-nyolc hónapos korban is bölcsődébe adják a gyermekeket. Ez elsősorban az GYED extra miatt van, amely lehetővé teszi, hogy a GYED folyósítása mellett, a gyermek fél éves kora után munkába lehet állni.

A bölcsődékbe reggel hattól délután hat óráig lehet elhelyezni a kicsiket, azonban lényeges, hogy rendszeres és következetes legyen az érkezés és a távozás időpontja. Barbainé Bérci Klára elmondta, az a tapasztalat, hogy évek óta stabil a gyermekek száma, nincs kiugró változás ezen a területen. Célszerű a szülőknek előre gondolkozni a bölcsődei elhelyezést illetően.

Ha az anyuka tervezi a munkába állást, akkor már érdemes tájékozódni. A kicsik általában három éves korukig vesznek részt az ellátásban, az évvesztesek maradhatnak tovább, valamint azok, akik nem érettek az óvodai nevelésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!