Hírek

2015.08.10. 19:11

Strandteszt - Családias hangulatú kis strand Balatonedericsen

Balatonederics - A megyeszéli kis fürdőhelyhez sokan már évtizedek óta ragaszkodnak. Minden bizonnyal nem véletlenül.

Tóth B. Zsuzsa

A balatonedericsi strand kétségtelenül nem a sznobok kedvelt helye. Bár legkönnyebben gépkocsival és kerékpárral lehet megközelíteni, hiszen a vasúti és az autóbusz-megálló is távol esik. Itt nincs medence és WIFI sincs. Viszont kárpótolja a vendégeket a családias hangulat és a csend, valamint az olcsó belépődíj. Itt nem az internetet bújják az árnyékban hűsölők, hanem beszélgetnek. Hosszú évek óta összetartó baráti körök tagjai találkoznak évről évre. Kis túlzással szinte mindenki ismeri egymást és a büfést.

Talán egy kicsit retró hangulatú a balatonedericsi strand, de akik évtizedek óta visszajárnak ide, valószínűleg éppen ezért szeretik (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A főúttól távolabb eső kis strand bejáratát felújították. Zárt és nyitott kerékpártárolók vannak, de mozgássérült-parkoló nincs felfestve. Egyébként ingyenes a parkolás. A fák alatt talál árnyékos helyet a vízimádó, aki nem rest sétálni egy kicsit. A bejárat környéke térköves, de aztán ne keressünk járdát. A fű ehhez képest jó állapotú, a csónakkikötőnél új pázsit zöldell és virágágyak virítanak több helyen. Árnyat adó fa van bőven, kisebbeket is ültettek pár éve. Szemetesből sincs hiány. A mosdók egy része az idei nyárra már felújítva fogadta a vendégeket. Igaz, azok fülkéiben sincs vécépapír, de aki élelmes, a kézmosónál itt is rábukkanhat. Tisztaság van.

Pelenkázót nem találtunk, viszont a főépületben van egy többhelyiséges pihenő kisbabás anyukáknak: kiságyak és heverő, kisszékek, mosogató, mosdó áll a pihenni vágyók rendelkezésére. Talán ez az edericsi strand extrája. Ugyanis itt hiába keresünk csúszdát, vízpermetet, masszázst, Kék hullám zászlót, egyik sincs. Ellenben a helyi lakosok ingyen fürödhetnek, ezt kihasználják sokan.

Van több büfé, kabinok szintén, bérelhetünk napozóágyat. Még állnak a retró játszótéri mérleghinták. Ezeket hanyagolták a kicsik ottjártunkkor. Ugyanakkor már új, korszerű játszóteret szintén találtunk vidám, színes játékokkal, csúszdával, nem is egyet. Sajnos azonban kevésbé árnyékosak. A kora délutáni tűző nap elől a gyerekek innen is a vízbe mentek inkább. Az egyébként is elég csendes strand nyugati felében van a vízibicikli- és kajakkölcsönző, még távolabb kaptak helyet a horgászcsónakok. Itt akár aludni is lehet, olyan nagy a nyugalom. Pár gyerek éppen egy kishalat fogott ki zsebpecával. A nagyobbakat strandröplabda- és focipálya, kosárpalánk várja szárazon és a vízben egyaránt. Minden második szombaton animátor mozgatja meg a strandolókat a Mozdulj, Balaton program keretében. Egyébként strandnyitót június első hétvégéjén tartanak, augusztus közepén pedig bor-ulti parti során mérettetnek meg a kártyázók. Más programot nem szerveztek erre a nyárra a strandra.

Szükség esetén elsősegélyt a vízi mentős nyújt, piros vízibiciklijéről figyeli a fürdőzőket. A lidó egy része árnyas, beljebb a meder viszonylag lassan mélyül. Kiváló a vízi sportokra, van is mindig pár fiatal, aki kosarazik, röpizik. A mozgássérültek részére nincs speciális szerkezet, hogy a vízbe jussanak, de ez egy általunk megkérdezett idősebb német hölgy szerint nem okoz problémát. Örömét fejezte ki, hogy férje a rokkantkocsival jól tudja használni a mosdót. A part és a víz tiszta, a meder pedig kiváló: nem iszapos, kő sincs, és hínárba sem gabalyodnak az úszók. A panoráma pedig már a partról is gyönyörű, de beúszva egyre szebben rajzolódik ki a Szent György-hegy és a Szigligeti kúpok mögött a Csobánc, valamint a Badacsony sziluettje.

A sorozatunkban bemutatott strandokra később lapunk online oldalán szavazhatnak olvasóink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!