Hírek

2017.06.25. 19:50

Stresszoldó hétvégi program a félszigeten

TIHANY Hatalmas a tömeg, mégis sok boldog embert látok. Valószínűleg a levendula hatása, hogy kevés feszültséggel sikerül levezényelni a sok ezer embert érintő akciót. A levendulaillat belengi a környéket, nyugtató, stressz-oldó hatása máris érvényesül.

Sági Ági

Ötödik alkalommal hirdette meg a szedd magad akciót a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tihanyi bekötőút melletti levendulásában.

Pusztai Flóra és Dorka édesanyjával, Árnhoffer Klaudiával Füléről érkezett Tihanyba levendulát szedni Fotó: Sági Ági

- Az 1920-as évek elején történtek az első levendulatelepítések a félszigeten. Bittera Gyula gyógyszerész, gyógynövényszakértő az apátságtól bérbe vett öthektárnyi területen kezdett orvosi levendulát termeszteni - meséli Vers József tájegységvezető. Ez olyan jól sikerült, hogy a '30-as évek végére már 100 hektárnyi levendula volt a félszigeten. A '40-es évek végén államosították az ültetvényeket, '62-ben végképp felhagytak a művelésükkel. Ezen a ma öreg levendulásnak nevezett területen különleges mediterrán folt alakult ki. A '90-es évektől felismerték, hogy a levendula nagy természeti és kultúrtörténeti érték, és elkezdték az ültetvények felújítását. A szedd magad akcióban érintett öthektáros területet 1996-ban telepítették a nemzeti parktól bérelt területen. Ezt öt éve vette az igazgatóság ismét saját kezelésbe és hirdette meg rajta legsikeresebb programjainak egyikét. Az akcióra és a településen zajló levendulafesztiválra tízezrek érkeznek. A levendula Tihany egyik vonzerejévé vált és ezért újabb ültetvényeket telepítenek. A levendula a fagyzugos, a szőlőnek már alkalmatlan vagy rossz minőségű szántóterületek növénye lehet. A Nemzeti Park Igazgatóság már lepárlóval is rendelkezik, így már olaj is készülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!