Hírek

2013.08.06. 15:13

Szabad a parkolás a Balatonon

A jelek szerint hiába volt az érintett hatóságok, szakmai szervezetek egyeztetése, ajánlása, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az eredeti javaslatnak megfelelőn módosította a vízijárművek kikötőn kívül való tárolásának szabályait.

Győrffy Árpád

Az utóbbi években gyakorlatilag lehetetlenné tette a nem kikötőben való hajó és csónak parkolást (veszteglést) az a szabály, amelyik kötelező őrszolgálat biztosítását írta elő az ilyen esetekre. A kormány oldalán tavasszal megjelent módosítási javaslat megvalósítása több szakember szerint ennek éppen az ellenkezőjét válthatná ki. Ez ugyanis csak annyit rögzítene, hogy Kikötőn kívül vízijármű a nádas állományának károsítása nélkül vesztegelhet. Amennyiben a vízijármű karóhoz kikötve vesztegel, a veszteglő vízijárművön lévő adatokat a karón is - tartósan rögzítve vagy jelölve - fel kell tüntetni.


Csak a karóra figyeltek

A meglehetősen laza szabályozási terv miatt a Balaton Fejlesztési Tanács illetve annak munkaszervezete májusban tanácskozást hívott össze, amin az érintett hatóságok, szervezetek képviselőivel többek között arra jutottak, hogy kikötőn kívül is csak megfelelően szabályozott körülmények között lehessen vízijárművek tárolni. Így például megfelelően ki kell jelölni, a hajózási előírások szerint ki kell bójázni a veszteglésre használt helyeket. Gondoskodni kell a karbantartásukról, ellenőrzésükről.

Mostantól a nyílt vízen szinte teljesen szabad a hajók parkolása (Fotó: Győrffy Árpád)



Ezeket valakinek üzemeltetni kell, és a használóknak, illetve igénybevevőknek fizetni kell érte, ahogy a normál kikötőkben tárolt hajók után is kell mederhasználati díjat fizetni. Ehhez képest meglepetésként érte az érintetteket a július végén megjelent jogszabály módosítás, ami az eredeti tervhez képest egyetlen mondattal egészült ki: "A veszteglést követően a karót a mederből el kell távolítani."

Ha egyszer a karót el kell távolítani, akkor mindek kell ráírni azt a nevet, ami a vízijárművön egyébként is rajt van, tette fel a költői kérdést az egyik érintett szakember. De a gondja nem is ez igazán, hanem hogy a szabályozás még utalást sem tartalmaz más betartandó kötelezettségekre. Mint mondták, kis túlzással azt lehetne mondani, hogy mostantól a Balatonon a nádasokon, strandokon és kikötőkön kívül mindenki oda köti, ott hagyja a vízijárművét, ahol éppen kedve tartja.

A jogszabály új szövege több más mellett módosítja a hajókról való fürdés szabályait is. Mostantól a közforgalmú személyszállítással egybekötött idegenforgalmi szolgáltatást nyújtó vállalkozás vízijárműveit is el lehet hagyni fürdés céljából, ha a fürdőzők fedélzetre visszajutása megfelelően biztosított, a hajó személyzete - mentésre készenlétben - a fürdőzőket figyelemmel tudja kísérni, és a kötelező mentőeszközön kívül más előírt eszközöket is tartanak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!