Hírek

2014.07.22. 14:30

Szakmaszeretet és emberség - Dufek Józsefné kapta a Perlaky-díjat

Dufek Józsefné szakmaszeretete, tapasztalata és embersége jelentősen hozzájárul a minőségi betegellátáshoz. Az elmúlt harmincnégy évben példaértékűen és hűségesen szolgálta a betegellátást. A megyei kórház arc-, állcsont és szájsebészeti osztályának vezető asszisztense kapta idén a város kitüntetését, a Perlaky-díjat.

Balla Emőke

Szeretek az emberekkel foglalkozni. Szeretek segíteni nekik. Számomra is öröm, ha csak kicsit is segíthetek – vallja Dufek Józsefné. Ez a válasz arra, miért választotta az egészségügyi pályát és mi tartotta őt itt három évtizede.

Bár a családban nem volt, aki az egészségügyben dolgozott volna, az emberekhez való szeretettel teli, figyelmes odafordulás, problémaérzékeny segítőszándék neveltetéséből adódott; az értékek átadásáért, támogatásukért sokat köszönhet a szüleinek, amiért a mai napig hálás, mondja. Tudatosan választott, a veszprémi Kállai Éva Egészségügyi Szakközépiskolában érettségizett, szerzett általános ápoló és asszisztensi szakképesítést. 1980-ben kezdett dolgozni a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház szájsebészetén. Sokrétű és összetett volt a feladat – szájsebészet, fogszabályozás, üzemi fogászat -, sokat kellett egyszerre tanulnia, de a kollégái türelmesek voltak vele, segítették őt. 1986-ban fogászati asszisztensi szakképesítést szerzett.

Gyes után visszatérve a szájsebészeten folytatta a munkát, amit akkor dr. Csonka Ildikó irányított. Sokat tanult tőle, az emberekhez való hozzáállása, empátiás készsége, következetessége nagy hatással volt rá, jól tudtak együtt dolgozni, mondja. 1995 óta vezető asszisztensként dolgozik; precízen koordinálja az osztály hatékony működését, az anyag- és gyógyszerbeszerzést, korábban, a 90-es években az adminisztrációt, a megye statisztikáját, a fogorvosok jelentéseinek összesítéseit is végezte. Feladata a munka szervezése, ügyeletek és szabadságok koordinálása, más osztályokkal való kapcsolattartás. 1997-ben klinikai fogászati higiénikusi szakképesítést szerzett, 1996-97-ben a Kállai szakközépiskola fogászati asszisztensi képzésében résztvevő hallgatók osztályfőnöke volt.

2000-ben dr. Somlai Károly főorvos vette át az arc-, állcsont és szájsebészeti osztály vezetését, melyhez fekvő részleg is tartozik, Dufek Józsefnének a meglévő feladatok mellett a főnővéri feladatokat is el kell látnia. Vezető asszisztensként ha éppen nem szervez vagy ügyet intéz, beáll asszisztálni; nagyon fontos számára, hogy a betegekkel is találkozzon, valamint az, hogy szakmailag fejlődjön. Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött a technika: a 80-as években még kuktában sterilizálták a fecskendőket, nem voltak egyszer használatos eszközök. Ma ez utóbbi már természetes, a védőfelszerelés is, ami által jobban tudnak védekezni a fertőzések ellen, a műszereket autoklávokban sterilizálják.

Az arc-, állcsont és szájsebészeti osztályon traumás műtéteket, daganatos betegségek operálását végzik. A vezető asszisztens támogatja a főorvos törekvéseit, hogy legyen egy önálló fekvő osztály, ahol jobban nyomon lehet követni a betegek gyógyulását.

A munkának sok szakmai szépsége, eredménye van, például látni annak a két éves kislánynak a gyógyulását, akinek fél arcát leharapta a kutya. Műtét után az ambulanciára térnek vissza a betegek, akiknek a szakmai és lelki kezelésre is szükségük van.

Bár voltak nehezebb időszakok, Dufek Józsefné soha nem akart pályát módosítani. Öröm, ha segíthet a betegeknek, akik köszönetet mondanak neki.

A kitüntetett számára örömet ad szakmája, de családja, ösküi otthona is. Férje mindenben támogatja őt, a tanulás idején terhet vett le a válláról. Két gyermeket neveltek, Balázst és Petrát, és van két unokájuk: a három éves Botond és a három hónapos Boglárka. Nagymamaként igyekszik minél több időt velük tölteni, részt venni hétköznapjaikból, hétvégéikből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!