Hírek

2017.01.25. 15:05

Számla a kondiban is

Veszprém - Számlát vagy nyugtát ad vásárlójának? Az online pénztárgépesek is választhatnak, mit alkalmaznak.

Piltman-Horváth Barbara

Január 1-jétől újfent bővült azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek nyugtát csak online pénztárgéppel állíthatnak ki. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszerével összekapcsolt kasszák az ével elejétől kötelezők az autó- és motorszerelőknél, szervizeknél, a taxisoknál, de be kellett vezetni a pénzváltókban, plasztikai sebészeknél, konditermeknél valamint masszázsszalonokban, szaunákban és szoláriumokban. Azok, akik korábban már beszerezték az online pénztárgépet, azoknak frissítést kell végrehajtaniuk legkésőbb április 30-ig.

Már a szoláriumban is online pénztárgépet kell használni

A kassza beszerelését azonban ki lehet cselezni azzal is, hogy valaki vállalja, áfás számlát ad minden egyes vevőjének. Egy jogszabály értelmében egy adott ügyletről nem állíthat ki a vállalkozó nyugtát és számlát is. Ha valaki az online pénztárgépes nyugta kiadása után számlát akar kiállítani - mert például a vevő utólag jelzi számlaigényét - ez esetben a nyugtát sztornózni kell.

A NAV Veszprém megyei Adó- és Vámigazgatóság tájékoztatása szerint, a rendelkezésre álló adataik alapján több mint 600 vállalkozás már rendelkezett online kasszával, illetve visszajelzett, hogy ténylegesen nem folytat pénztárgép használatra köteles tevékenységet, és több mint 100 adózó már üzembe helyezte a gépet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!