Hírek

2006.03.24. 10:33

Százhalombatta körzetében egyelõre marad a madárinfluenza miatti védõzárlat

Százhalombatta (MTI) - Százhalombatta körzetében egyelõre nem oldották fel a madárinfluenza veszélye miatt februárban elrendelt védõzárlatot, így az eddigi rendelkezések továbbra is érvényben vannak - közölte a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenõrzõ Állomás vezetõje csütörtökön az MTI-vel.

Mórocz Zsolt

Az intézkedés fenntartására azért van szükség, mert a körzetben március 7-én egy újabb elhullott hattyút találtak, s ennél is felmerült a vírusfertõzés gyanúja. A vizsgálati eredmény március 21-re készült el, és az elõírások szerint ettõl számítva még 21 napig fenn kell tartani az óvintézkedéseket - mondta Virsinger György.
Hozzátette: a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy három kilométeres körzetben a háziszárnyasokat továbbra is elzárva kell tartani, a vadon élõ madarakkal az érintkezés nem ajánlatos, s az élõ állat forgalom tilos a körzetben.

Ez nem okoz különösebb változásokat, ugyanis ezen a környéken kevés a baromfitartó - hívta fel a figyelmet.
A szakember azt is elmondta, hogy felesleges az aggodalom a hazatérõ vándormadarakkal kapcsolatban, a hosszú útról visszatért gólyák, fecskék, énekes madarak egészségesen érkeznek meg, ellenkezõ esetben ugyanis nem bírnák ki a nagy távolsággal járó megpróbáltatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!