Hírek

2016.11.03. 15:30

Széchenyire emlékeztek

Veszprém, Balatonfüred - A Városi Múzeum és Helytörténeti Gyűjtemény előadótermében, a Pálóczi-teremben konferencia keretében emlékeztek meg a legnagyobb magyar születésének 225. évfordulójáról.

Jákói Bernadett

De ki is volt valójában Széchenyi István és mi rajzolódik ki korának társadalmi tükrében szellemiségéről, korszakalkotó tevékenységéről? A reformkori kultúrélet központjához, Füredhez szorosan hozzá tartozó nagysága a mai napig meghatározó eleme a település kultúrtörténeti kultuszának. Gondolhatunk akár a gőzhajózás megindítására, vagy Jókai és Széchenyi szellemi kapcsolatára is.

Az emlékülésen a négy legjelesebb magyar Széchenyi kutató szakember fejtette ki gondolatait, más-más megközelítésben ábrázolták a valójában igen megközelíthetetlen hatalmas életművet. Szörényi László irodalomtörténész Arany János Széchenyi képével vezette be az előadást. Hallhattuk Széchenyit katonai szerepében is, mély gondolatait Hermann Róbert hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Történelmi Társulat elnöke tolmácsolta.

Az emlékülés jeles szakmai, tudományos előadói, Szörényi László (áll), Hermann Róbert, Csorba László, Baranyi Péter, az egri Gárdonyi Géza Színház művésze (ülnek). Közreműködött Gergely András is
Fotó: Jákói Bernadett

Százhetven év időtávlatban újra előtérbe került Széchenyi és Kossuth vitáját elemző értékelés, amelyet Csorba László történész, egyetemi tanár elevenített fel. Gergely András, a Veritas Történetkutató intézet tudományos kutatócsoport vezetője Széchenyi gazdag tevékenységét ismertette, miként jutott ideje mindazokra a feladatokra, amelyek egész életművét behálóztak. Az emlékülés délelőttjén Praznovszky Mihály vezetésével indult sétán Széchenyi munkásságának balatonfüredi emlékeit látogatta meg az érdeklődő közönség. A sétálók a gőzhajózás megindításáról, az egykori kőszínház történetéről, Széchenyi és a színház kapcsolatáról, Laborfalvi Rózáról hallhattak irodalomi, kultúrtörténeti érdekességeket.

Felidézték Eötvös Károly és Széchenyi párhuzamos, helyi vonatkozásait is. Azt is megismerhette a közönség, miként tudta Hertelendy Károly Zala vármegyei nemessel együtt létrehozni a gőzhajózást Széchenyi, milyen örömökkel és bánatokkal harcoltak nagyjaink e cél érdekében. Az emlékülés délelőtti programja összefonódott a szintén ugyanott tartott Balatoni Helytörténészek III. szakmai Tanácskozásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!