Hírek

2006.05.06. 14:39

Szelektált hulladék

Most induló cikksorozatunkban az olvasóknak a hulladékgazdálkodás területén történt változásokat szeretnénk bemutatni. A hulladékmentesítés ma már ugyanis nemcsak a hulladék összegyûjtését jelenti, hanem annak szelektív gyûjtését, kezelését, újrahasznosítását és ártalmatlanítását is.

Mórocz Zsolt

Körmenden a Mûllex Kft.- nél már több éve próbálják rávenni az embereket arra, hogy válagossák külön a háztatársi szemetüket. Legelõször – körülbelül tíz évvel ezelôtt – volt a cégnek egy próbálkozása, ami azonban kudarcba fulladt. Ennek okait Nyul Csabával, a kft. kereskedelmi vezetõjével elemeztük.
– Úgy gondolom, hogy akkor a külsõ feltételek (hasznosítók) sem voltak adottak, és a lakosság sem volt érett arra, hogy rá tudjuk venni õket a szelektív gyûjtésre – mondja a vezetõ. – Ma annyiban van könnyebb dolgunk, hogy a médiában megjelent felhívások és a széles körû tájékoztatás miatt egyre többen foglalkoznak a környezetvédelemmel, s ezért a hulladék szétválogatásával is. Tavaly például papírból 198 tonnát gyûjtöttek össze.

A Mûllex Kft. a regionális telepükön mintegy 150 ezer ember hulladékát kezeli a térségben, melybõl ötvenegy településen gyûjtik szelektíven a hulladékot.
– Bár a lakosok egyre inkább részt vesznek a hulladék szelektálásában, mégis a legnagyobb problémát az jelenti, hogy sokszor a szigetek mellé olyan szemét is kerül, amit nem hozhatunk be a telepre – magyarázza a vezetõ. Hozzáteszi: A jobbik eset, ha csak mellé és nem egyenesen a szemétbe dobják az emberek a nem újrahasznosítható hulladékot. A tapasztalatok szerint azonban sokan azért nem vesznek részt a szelektív hulladékgyûjtésben, mert nem tudják, hogy mit és hogyan kell és lehet külön gyûjteni.
Pedig az elkövetkezendõ években a szelektív hulladékgyûjtést egyre több helyen vezetik majd be. A gyûjtésnek legelterjedtebb formája a gyûjtõsziget. Ide az emberek lehozhatják a háztartásokból különválogatva a papírt (újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz), a mûanyagot (üdítõs, ásványvizes PET-palackok, kiöblített flakonok és azok kupakjai, fólia), a fém csomagolódobozokat, szerves hulladékot, elektronikai hulladékot és elemeket.

A Mûllex Kft.-nél úgy gondolják, hogy a lakosság valamennyi rétegének együttmûködési készsége csak akkor biztosítható, ha nem a gyûjtõszigetek kapacitását növelik, hanem a házhoz menõ szelektív gyûjtés feltételrendszerét alakítják ki. Egyházasrádócon most próbálják bevezetni a szelektív hulladékgyûjtésnek ezt a fajtáját: itt nemcsak szigetekre vihetik az emberek a szemetet, hanem zsákokba gyûjtik és szelektálják a kidobásra váró palackokat.
– Az ötlet úgy tûnik, hogy bevált, mivel elég sokan részt vesznek a zsákos gyûjtésben – jelenti ki a kereskedelmi vezetõ. – Sajnos ugyanis sokszor az emberek azért nem használják a gyûjtõszigeteket, mivel messze található a lakóhelyüktõl, s nem szívesen viszik odébb a szemetet a házuktól.

Bauer Arnold, a kft. környezetvédelmi vezetõje tolmácsolta a cég dolgozóinak egyöntetû véleményét: a környezetre való nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni, ezért próbálják meg minden óvodába és iskolába eljuttatni a felvilágosító anyagokat. Azt is szeretnék elérni a megyében, hogy a lakosságnál a szelektív hulladékgyûjtés mindennapi rutinná váljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!