Hírek

2017.01.27. 06:31

Széleskörű összefogásra van szükség

Veszprém – Nem elég helyi problémaként kezelni a vad emberlakta környezetben való megjelenését, mert ez európai szintű probléma – mondta Baracskay Lajos.

Molnár Sándor

Három megyében, Veszprém, Zala és Somogy tartanak a napokban vadászati kerekasztal beszélgetéseket a vad lakott területeken történő, egyre gyakoribb megjelenéséről és károkozásáról, illetve a jelenség megelőzésének, a vad által okozott bonyodalmak megoldási lehetőségeiről.

A témával kapcsolatban megkérdeztük Baracskay Lajost, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkárát, aki elmondta, hogy végre felocsúdtak az önkormányzatok a vadon élő állatok lakosságot zavaró megjelenésének jelentőségéről. Mielőbb megoldást kell találni a problémára. Ma már nemcsak az erdőkhöz közeli, hanem a Balaton-parti településeknek is gondot jelent az állatok egyre sűrűbb megjelenése. A vadfajok közül a vaddisznó és a róka zavarja leginkább a lakosságot.

A vaddisznók által okozott károkkal kapcsolatban a szakember szólt arról, hogy végre olyan személyek és önkormányzatok is elkezdtek foglalkozni a témával, akik eddig nem tartották fontosnak, vagy nem észlelték a problémát. – Minden embernek a saját problémája a legfontosabb, ezt tudomásul kell venni.

Fotó: Molnár Sándor

Ha valaki budapesti, lejön a vidéki nyaralójába és szét van dúlva a kerítése, a kertje, a gyümölcsöse, akkor az érzékenyen érinti –mondta.  Példaként egy tanárnő esetét említette, aki nem merte kiengedni az unokáit a kertbe, mert ott a róka folyamatosan a macskaeledelt dézsmálta, meg kellett értetni a hölggyel, hogy tulajdonképpen a rókákat eteti.

Szólt arról is, hogy nem jó irányba változott az embereknek a kerthez, a vidéki élethez, a természethez való viszonya. Nagyon hiányosak - nemcsak a gyerekeké -, hanem a felnőttek ez irányú ismeretei, vagy téves információkkal rendelkeznek.

Az állatok megjelenésével kapcsolatban kifejtette, hogy a vadászterületeken nagy vadászati nyomás van. A vadnak meg van a magához való esze: ha sokan zaklatják, olyan helyet keres, ahol béke és nyugalom van. A lakott terülteken egyre inkább talál ilyen helyeket. Ezek viszont nem részei a  vadászterületeknek, a vadgazdálkodók itt nem tevékenykedhetnek. Faluhelyen sok esetben, az öregek kihalásával, eldudvásodik az udvar, elhanyagolttá válik a kert.

Ugyanez a helyzet a szőlőhegyeken is, nagyon sok terület marad gondozatlanul, búvóhelyet biztosítva a vadnak. Ilyen helyeken a vad bőséges táplálékot és nyugalmat talál. A kint hagyott, elhullott gyümölcsök, a mandula, a barackmag, vagy egy széttúrt komposztdomb tele van bogarakkal, gilisztákkal: természetes, hogy vonzza a vadat.

Az embereket persze ez zavarja. A felelősségünk közös az ügyben! Nagy előrehaladásnak tartom, hogy elindult a gondolkodás, a probléma felvetés.  Az egyik legfontosabb feladat a jövőben az elhagyott területek rendbetétele.

Baracskay Lajos egy másik komoly problémának tartja, hogy 8-10 évig nem takarítják le a nádat a Balatonon, arra való hivatkozással, hogy nem fagyott be. – Régen volt ilyen hosszú ideig befagyva, kíváncsi leszek most hány százalékát vágják le. Természetes, hogy megjelennek a vaddisznók, sőt ki sem jönnek onnan.

Vannak telemetriás vizsgálatok, amelyekből tudjuk, hogy merre mozognak. Megdöbbentő példa, hogy van olyan koca, amelyik végig a Sajkodi öbölben marad, mert az élőhelyét, a nyugalmát ott megtalálta – mondta.

A mostani kerekasztal által szervezett megbeszéléseket a vadászkamara már évekkel ezelőtt lefolytatta ugyanezekkel az előadókkal Balatonalmádiban és Veszprémben is. Egy nagyon komplex feladatról van szó. Nagyon sok önkormányzat már megkezdte a védekezést: például rókacsapdát vásárolt. A szakemberek további javaslatokkal tudnak szolgálni.  Fontos az állategészségügy szerepe, hogy gyorsítsuk fel a folyamatot, ne kelljen az engedélyekre heteket várni.

Tudomásul kell venni, hogy a vad az élelmiszer, ezt mondjuk tíz éve. Ugyanaz a szerepe, mint a pulykának vagy a csirkének.  Ha ez oldja meg a problémát, akkor a befogott vadat le kell lőni és nem szabadna a zöldeknek megtámadni azokat, akik ezzel foglalkoznak, mert ez egy szakma. Tilos a belterületi vadászat, a rendőrség adhat rá engedélyt megfelelő szabályok és körülmények között. Akkor is melyik vadász vállalja be, lakott területen, házak között nagy hatóerejű golyós fegyverekkel, hogy ott lövöldözzön?

Rendkívül balesetveszélyes, nagyon nagy körültekintést igényel. Csak gyakorlott, nagy rutinnal és helyismerettel rendelkező vadászok kaphatnak ideiglenesen engedélyt, ha nincs más megoldás. Összességében úgy látom, hogy nagyon sok szervnek kell összefognia azért, hogy előre lépés történjen. Nem lehet helyi problémaként kezelni, a közvetlen környezetünkben ez európai szintű probléma – mondta befejezésül a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!